Katter har ett rykte om sig att vara oberäkneliga och kryptiska. Men det handlar kanske snarare om att vi människor är dåliga på att tyda katternas subtila signaler, enligt en ny studie. Foto: Peter Ström

Katter kan uttrycka känslor med subtila ansiktsuttryck

Uppdaterad
Publicerad

Katter har ett rykte om sig att vara oberäkneliga och kryptiska. Men det handlar kanske snarare om att vi människor är dåliga på att tyda katternas subtila signaler, enligt en ny studie.

Enligt undersökningen från University of Guelph i Kanada ville forskarna ta reda på om katter har ansiktsuttryck för olika sinnestillstånd och om vi människor klarar av att tolka dem. För att göra det lät man 6 300 personer från 85 länder titta på 40 videor av katters ansikten.

Studien visade att majoriteten av deltagarna hade svårt att läsa av katternas känslor utifrån deras ansiktsuttryck. Men 13 procent av testpersonerna lyckades däremot mycket bra. 

– Det visar att katter har olika ansiktsuttryck som går att läsa om man är skicklig. Det är tydligt att det handlar om subtila förändringar. Nu måste vi ta reda på vad det är som förändras i katternas ansikten. Är det ögats vinkel, är det hur de rör sina morrhår eller är det formen på mun- och nospartiet? säger professor och beteendebiologen Georgia Mason som är en av studiens forskningsledare.

Georgia Mason, forskaren bakom kattstudien Foto: Pressbild

Kattägare inte skickligare än andra

Kvinnor var något bättre på att tolka katterna än män. Veterinärer och andra som personer som arbetar med katter lyckades också bättre än andra. 

Däremot var kattägare och kattälskare inte skickligare på att läsa av katterna.

– Det förvånade oss att kattägare inte hade bättre resultat. De har kanske har en bra förmåga att läsa av sina egna husdjur men de hade ingen särskild begåvning när det gällde att kunna förstå katter generellt, säger Georgia Mason.

Hon tror att en förklaring är att kattägare oftast bara har erfarenhet av ett fåtal katter under sin livstid medan veterinärer kan träffa hundratals katter på ett år.

Vill ta fram en guide

Det finns många studier om hur hundar visar sina känslor men väldigt få studier på katters sätt att kommunicera känslor. Nu hoppas det kanadensiska forskarlaget att de ska kunna fylla den kunskapsluckan framöver. Målet är att ta fram en instruktionsguide för kattägare och veterinärer. 

– Katter är inte outgrundliga, det går att läsa av dem. Vi tror att det skulle vara bra med ett verktyg som hjälper folk att förstå sina katter bättre. Det skulle förbättra banden mellan katter och deras ägare vilket skulle ha en positiv inverkan på katters välmående, säger Georgia Mason.

Studien om katters ansiktsuttryck

6300 personer från 85 länder fick titta på 40 videos av katters ansikten.

Forskarna delade in filmerna i två grupper där katterna antingen bedömdes ha positiva eller negativa känslor utifrån filmernas sammanhang. 

Katter som fick det dom ville ha, som till exempel godis, en leksak eller kel, bedömdes ha positiva känslor. Katter som till exempel nekades något, som hade hälsoproblem eller som försökte dra sig undan, bedömdes ha negativa känslor.

Testpersonerna fick ingen information om filmernas sammanhang och filmerna beskars så att deltagarna bara såg katternas huvuden. Forskarna uteslöt också filmer där katterna visade att de var arga eller rädda genom uppenbara tecken som att visa tänderna, fräsa eller vika bak öronen.

Källa: Studien ”Humans can identify cats´ affective states from subtle facial expressions” från University of Guelph i Kanada, publicerades i Animal Welfare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.