• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Månens yta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet: Här landar den kinesiska sonden på månens baksida. Foto: Reuters

Kinesisk sond har landat på månen

Uppdaterad
Publicerad

Kina gör framsteg i den allt mer upptrissade rymdkapplöpningen.

Rymdsonden Chang'e 6 har genomfört en framgångsrik landning på månens svårtillgängliga baksida, där den ska samla in prover.

Sonden landade i den enorma Aitken-bassängen, en av de största nedslagskratrarna i solsystemet, på söndagsmorgonen Peking-tid. Det uppger regimstyrda nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua).

Uppdraget, som startade i början av maj och väntas ta 53 dagar, är det sjätte i Chang'e-programmet – som fått namn efter en kinesisk mångudinna. Utrustad med en mekanisk arm och en borr ska Chang'e 6 samla in omkring två kilo prover från månens yta och underjord, som sedan ska återföras till jorden för analys.

Flera länder har satsat på månforskning i år. Kina tävlar nu med USA, som fortfarande är ledande när det kommer till rymden. Även Japan och Indien samt ett antal privata bolag har de senaste åren skjutit upp rymdsonder.

Mänskligt rymdrejs till månen

Kinas mål är att skicka människor till månen innan år 2030. Även USA planerar att, för första gången på 50 år, skicka rymdfarare till månen igen.

USA har varnat för att Kinas rymdprogram används för att dölja militära mål och är ett försök att etablera en dominans utanför jorden.

Skillnaden mellan fram- och baksida

Uppdrag till månens baksida är mer komplicerade än till dess framsida, eftersom den inte vetter mot jorden vilket gör det svårare att upprätthålla kommunikationen. Förhoppningen är att proverna från sonden ska kunna ge information om skillnader mellan månens baksida och framsida.

Ingen människa har varit på månen sedan USA:s Apollo-program åren 1968 till 1972.

Se tidigare naturfynd på månen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att bevara jorden som en plats där mänskligheten kan fortsätta leva kommer så småningom att kräva råvaror från rymden, säger Lori Garver, tidigare biträdande administratör på Nasa. Foto: Vetetenskapens värld/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.