SVT:s klimatkorrespondent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är det globala undantaget.” Hör SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström om varför läget är akut – trots att det känns kallt i Sverige. Foto: SVT/Markus Aamisepp

Klimatrapporten: Rekordvarmt under 2023: ”Sverige är undantaget”

Uppdaterad
Publicerad

För elfte månaden i rad har världen drabbats av värmerekord. April månad blev den hittills varmaste aprilmånaden som någonsin uppmätts på jorden sen mätningarna inleddes, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

– Det viktigaste vi måste göra nu är att hitta ett annat sätt att generera energi på, säger klimatforskaren Theo Scambos.

Mätserierna är häpnadsväckande och bygger på väderdata som samlas in med hjälp av flygplan, satelliter, fartyg och väderstationer över hela jorden.

Världens ledande klimatforskare inom FN:s vetenskapliga panel IPCC uttrycker nu växande oro och frustration och talar om globala klimatsystem som börjar gå sönder.

Klimatforskare: Går mot 2,5 graders uppvärmning

I en undersökning som brittiska tidningen The Guardian gjort bedömer IPCC:s klimatforskare att vi går mot 2,5 graders uppvärmning av planeten.

Tidningens undersökning visar att 80 procent av de tillfrågade tror på en 2,5-gradig höjning, och nästan hälften tror att den överstiger tre grader. Bara sex procent tror att Parisavtalets mål om att att inte gå över smärtgränsen 1,5 grader kan uppnås.

Många av dem beskriver en ”halvdystopisk” framtid med hungersnöd, konflikter och massmigration orsakade av värmeböljor, skogsbränder, översvämningar och allt intensivare stormar.

”På väg mot stora samhällsstörningar”

Flera av dem talar öppet om en känsla av hopplöshet, rädsla och ilska över att deras vetenskapliga råd inte följs av politikerna.

– Jag tror vi är på väg mot stora samhällsstörningar inom de kommande fem åren, säger klimatforskaren Gretta Pecl vid University of Tasmania.

En viss del går att förklara med den så kallade El Niño-effekten men den har redan börjat klinga av, enligt forskarna.

De betonar samtidigt att det finns lösningar:

– Vi måste komma bort från att våra energisystem drivs av olja, kol och gas. Annars kommer vi få betala ett mycket högt pris, säger klimatforskaren Theodore Scambos till SVT, verksam vid Earth Science and Observation Center vid Colorado-universitetet i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.