Ryktet om privatkliniken Red clinic som behandlar covid-19 har spritt sig på nätet bland drabbade som reser till Stockholm från hela landet. En patient säger att hon blivit lovad att bli botad inom två år. Det kostar flera tusen kronor för patienterna att bli undersökta och behandlade på kliniken, eftersom man inte har ett avtal med regionen.
Vetenskapligt obevisad teori om långtidscovid
Klinikens grundare läkaren Jonas Axelsson jobbar också som immunolog på Karolinska universitetssjukhuset. Han har en teori att de långtidssjuka har en ärftlig sårbarhet och en kronisk herpesinfektion som gör att deras immunförsvar löper amok när de smittats av covid-19.
— Vår studie är ju inriktad på att ta reda på om vi kan hitta något stöd för en kvarvarande coronavirusaktivitet i kroppen. Första tanken var att vi skulle ha 50 stycken [patienter], men det hade vi redan fyllt tre gånger om första veckan, så nu har vi väl sagt att 350 kanske, och det tror jag att vi kommer att nå, säger Jonas Axelsson.
Forskningen saknar etisk godkännande
Jonas Axelsson har samlat in blodprov, svalgprov, avföring och sjukdomsdata från patienter sedan i somras. Trots att studien saknar godkännande från Etikprövningsmyndigheten, den myndighet som bedömer att inte försökspersoner kommer till skada. Forskning på patienter utan etiktillstånd kan leda till åtal.
— Jag kan inte svara på det här för jag vet ju ingenting om det här, jag vet ju bara att jag har etiktillstånd, svarar Jonas Axelsson när Vetenskapens värld konfronterar honom med uppgifterna.
Jonas Axelsson står som ansvarig för de två studierna som undersöker covidpatienter och har sökt tillstånd i somras hos Etikprövningsmyndigheten samtidigt som han drog igång forskningen istället för att invänta besked.
(Uppdatering 2020-11-17): Etikprövningsmyndigheten gav tillstånd för de två aktuella studierna först 3 november 2020. Överklagandenämnden för Etikprövning har begärt upplysningar av Jonas Axelsson för att kunna fatta beslut om polisanmälan ska göras.
Studierna har stoppats efter avslöjandet
Jonas Axelsson återkommer i telefon och säger att han ska polisanmäla sig själv. Senare tar han i ett brev tillbaka att han gjort forskning utan tillstånd. Studien har stoppats efter Vetenskapens världs avslöjande enligt klinikens webbsida.
Patienter riskerar att råka illa ut
Läkaren och covidforskaren Petter Brodin på Karolinska institutet blir upprörd när han hör om forskningen utan etikgodkännande och behandling med läkemedel som inte är utprovade för covid-19.
— Det är oroväckande tycker jag. Det är personer som är väldigt sårbara, som är desperata, vilket jag har stor förståelse för, som riskerar att råka illa ut och få behandlingar som kanske har en massa biverkningar, men inte fungerar, anser Petter Brodin.
Se mer i Vetenskapens värld – Corona, hopp och förtvivlan i SVTplay och 2 november kl. 20.00 i SVT2.
Studierna utan etiktillstånd
De studier som saknar tillstånd enligt Etikprövningsmyndigheten är: 1. The Scandinavian Post-CoVID Cohort Study. 2. Vävnadsbankning och karakterisering av biologiskt material ifrån patienter med retroviralt associerade sjukdomar (RED)