Se fd. korrespondenten Claes JB Löfgren berätta om sin långtidscovid.

Brist på vård för långtidsjuka i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals svenskar verkar drabbade av långtidscovid med svåra symtom under många månader. Samtidigt finns bara två specialistmottagningar i Sverige visar SVTs granskning.

Det finns bara två mottagningar i Sverige där personer som drabbats av långtidscovid utan att ha legat på sjukhus kan få genomgå en undersökning av olika specialister för sina besvär. Klinikerna finns på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och på Vrinnevisjukhuset i Norrköping

Andningsbesvär, extrem trötthet och huvudvärk

— Det här är det värsta jag varit med om, när kommer den här skiten att ta slut, det vet inte läkarna heller, säger Claes JB Löfgren, mångårig utrikeskorrespondent på SVT som drabbats av långtidssymptom av covid-19.

Coronapandemin

Claes JB Löfgren fick covid-19 i april, men har än idag återkommande problem med andningsbesvär, kraftig trötthet och huvudvärk. Och han är inte ensam. Tusentals svenskar är drabbade, enligt SVT:s beräkningar kan det vara så många som 25.000 svenskar som lider av detta under två månader eller mer.

Regionerna vet inte hur många som drabbats

Hur många patienter som har långtidscovid vet ingen av regionerna i sina enkätsvar till SVT. En mobilappstudie på tusentals personer tyder på att det kan handla om 2,5 procent av de sjuka som har långtidssymtom i två månader.

Regionerna utan specialistkliniker hänvisar oftast till rehab-mottagningar eller primärvården i enkätsvaren.

— Det här är ett problem, man måste ju öronmärka medel för att få till sådana här multidiciplinära mottagningar så att man kan utreda och undersöka ordentligt, anser Mathilda Sundvall, vice ordförande i Svenska covidföreningen.

Kliniken får inga pengar för vård av långtidscovid

— Jag tror att vår styrka är att vi kan objektivt verifiera när vi undersöker patienten att det är något som är fel och som också stämmer väldigt väl med vad patienten själv beskriver, säger Judith Bruchfeld som är överläkare på Karolinska universitetssjukhusets covidklinik. 

Kliniken sattes först upp för de covid-19-patienter som vårdats på sjukhuset, men får nu allt fler remisser för patienter med långtidscovid. Här finns förutom olika specialistläkare även psykologer och sjukgymnaster.

Finns ännu ingen bot mot långtidscovid

Kliniken erbjuder undersökning och symtombehandling, men har ännu ingen bot att sätta in. Några pengar från region Stockholm för att ta hand om alla med långtidssymtom har kliniken inte fått.

— Jag tycker vi har all anledning att försöka lösa detta och att vi får de resurser vi behöver för patienternas skull, avslutar Judith Bruchfeld. 

Se mer i ”Vetenskapens värld – Corona: hopp och förtvivlan” 2 november 20.00 i SVT och på SVTplay. 

19 av 21 regioner saknar specialistmottagningar för långtidscovid visar SVTs enkätundersökning.

I regionerna Blekinge, Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland-Härjedalen, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland och Örebro saknas multidiciplinära mottagningar för icke sjukhusvårdade patienter med långtidscovid. I Stockholm finns en sådan klinik vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och i Östergötland på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet