Den kosmiska väven består av böljande vätgas. Foto: Casey Stark (UC Berkeley), Khee-Gan Lee (MPIA)

Kosmiska väven fångad på bild

Uppdaterad
Publicerad

Böljande strimmor av vätgas breder ut sig i vårt unga universum. Det är den kosmiska väven som har skapat universums struktur.

Bilden visar vätgas-slöjor i trådliknande formationer från den tid universum bara var tre miljarder år gammalt. Det är den väv som stjärnor och galaxer ska komma att bildas ur. Aldrig förut har astronomer lyckats skapa ett så här stort tre dimensionellt utsnitt av rymden.

Mörk materia

Astronomer misstänker att vätgas-slöjorna samlades runt formationer skapat av mörk materia. Det är en form av materia vi inte kan se eftersom den inte lyser, men vi kan se dess effekter eftersom den har massa och drar till sig vätgas. När vätgasen klumpade i hop sig kunde stjärnor till slut tändas. Den mörka materien vi inte kan se, och knappt vet vad den består av, bidrog till att skapa ett universum fullt av stjärnor och planeter.

Och ränderna går inte ut, strukturerna från den kosmiska väven syns än idag. Universums galaxer är inte jämt fördelade i rymden. De samlar sig i galaxhopar och super-galaxhopar, och däremellan breder enorma tomrum ut sig.

Ljuset från 24 galaxer

Den tre dimensionella bilden är konstruerad av en grupp astronomer vid Max Plank Institutet i Tyskland och Berkeley i USA. De har använt sig av ljuset från 24 galaxer som ligger bakom gasslöjorna, från jorden sett. Ljuset har strålat rakt igenom väte-bankarna och därmed har vätet gjort avtryck i ljuset från galaxerna som fångas upp av teleskop på jorden. Den här metoden att observera gas i universum är inte ny, men aldrig förr har den gjorts på ett så här stort område. 

Det tre dimensionella utsnittet är 100 miljoner ljusår långt, 6 miljoner högt och 2,5 miljoner ljusår brett.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.