– När vi får allt på plats och det fungerar som vi planerar så ska vi kunna dubbla testkapaciteten mot vad man har i Sverige idag, vi ska kunna göra 5000 prov om dagen åt hela landet, säger Lars Engstrand professor i smittskydd och föreståndare för CTMR.
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har bidragit med 90 miljoner kronor för att köpa in och sätta upp labbet för Covid-19-test. I vanliga fall letar Centrum för Translationell mikrobiomforskning CTMR efter tarmbakterier, men hade kunskapen och delar av den utrustning som behövdes för masstestning av SARS-CoV-2 virus.
Kvalitetskontrollerade test
Efter att undermålig corona-test sålts från Kina och fått skickas tillbaka så har landets myndigheter fråntagit flera bolag exportlicens häromdagen. Men den här utrustningen från forskningsinstitutet BGI/MGI i Shenzhen innehåller testkit och robotar av samma typ som använts till exempel när man masstestade befolkningen i Wuhan.
De har kvalitetskontrollerats gentemot Karolinska sjukhusets testutrustning med gott resultat enligt professor Lars Engström. Forskarkollegor på Karolinska Institutet har dessutom lånat ut pcr-maskiner som kan kopiera upp virusets arvsmassa i labbet.
Testpinnar saknas
Ännu saknas de 200 000 testpinnar som används till näs/och svalgprov och som beställts från Kina. De väntas inom två veckor enligt Lars Engstrand. Tills de kommer blir det svårt att fördubbla testkapaciteten. Dessutom behövs personal som tar proven (eller att man tar dem själv), sen stoppar pinnen i provrör med vätska, avdödar viruset och skickar till labbet.
Slutligen måste provsvaren skickas ut på ett effektivt sätt till folk, utan att ta för mycket vårdpersonal i anspråk. Kanske kan samma system för automatiserade provsvar som används för klamydiatest användas, säger Per Sikora, koordinator vid regionalt Genomic Medicine Sweden GMS center, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Saknas någon del i kedjan kan inte testningen fördubblas. Folkhälsomyndigheten har fått regeringens uppdrag att ta fram en nationell strategi för att öka provtagningen för Covid-19 och samarbetar med CTMRs labb och landets kliniska mikrobiologilaboratorier.
Räcker några veckor
– Det hjälper att hålla rädslan borta att få göra något genom att bygga om vårt labb som håller på med tarmbakterier i vanliga fall och hjälpa till under ett katastrofläge, säger Marica Hamsten som är labbchef på CTMR.
Men Professor Lars Engstrand varnar att nu vill alla ha testkit så det kommer bli en utmaning att få nya leveranser från Kina framöver i hård konkurrens med andra länder.
– Vi behöver mer än det här, det räcker bara några veckor, enligt Lars Engstrand.