Nu kommer en ny studie, som publiceras i Nature, där forskare har upptäckt att antabus kan ha en hämmande effekt på cancer. Antabus är ett läkemedel som används för att behandla alkoholberoende. I kombination med koppartillskott blir läkemedlet ännu mer effektivt mot cancern, enligt studien.
– En utmaning är att cancertumörer vid spridd cancer ofta blir resistenta mot de behandlingar som finns. Kan ett redan beprövat läkemedel hålla tillbaka cancern vore det ju jättebra, säger Thomas Helleday, cancerforskare och professor i kemisk biologi vid Karolinska institutet.
Tittade på hälsoregister
Forskarna bakom studien använde sig av danska hälsoregister och jämförde andelen cancerrelaterade dödsfall mellan två grupper. Patienterna i registren hade olika typer av cancer, bland annat tjocktarmscancer, prostatacancer och bröstcancer.
Båda grupperna som forskarna studerade hade fått antabus utskrivet för alkoholberoende, men i den ena gruppen slutade patienterna med antabus när de fått sin cancerdiagnos medan patienterna i den andra gruppen fortsatte.
Studier i möss
Andelen cancerrelaterade dödsfall var mindre bland de patienter som fortsatte med antabus jämfört med de som slutat. Forskarna gjorde också studier i möss för att se vad det är som gör att antabus kan vara effektivt mot cancer. De lyckades då identifiera en kopparförening som de menar ligger bakom effekten.
Kopparföreningen bildas när läkemedlet verkar och samlas i tumörerna, den ger där en effekt som bromsar tumörens tillväxt och gör det svårare för cancern att sprida sig. När forskarna gav mössen koppartillskott tillsammans med antabus ökade effekten.
– Tanken kring att antabus skulle kunna ha en cancerhämmande effekt är inte ny. Men att koppar skulle kunna förstärka effekten har man inte tittat på tidigare i kliniken. Nu när man på flera platser i världen går vidare med kliniska prövningar ska det bli väldigt spännande att se om det man tidigare spekulerat i verkligen fungerar, säger Thomas Helleday.
Elakartade hjärntumörer
Många forskare runtom i världen är intresserade av att titta vidare på det här. En av dem är Asgeir Jakola, neurokirurg vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han har dragit igång en studie där en behandling med antabus och ett kosttillskott som innehåller koppar ska testas på patienter med elakartade hjärntumörer.
– Det är en hårt drabbad grupp, de får ofta återfall vilket till slut leder till döden. Det känns därför angeläget att testa nya behandlingsformer och beläggen för att antabus är effektivt mot cancer blir fler och fler, säger Asgeir Jakola.
Svenska universitetssjukhus
Deltagarna kommer att få den nya behandlingen som ett tillägg till de vanliga cellgifterna. Nästan alla universitetssjukhus i Sverige kommer att vara delaktiga i studien. Patienterna som deltar har alla fått återfall efter att tidigare ha behandlats för elakartade hjärntumörer.
Asgeir Jakola ser inga särskilda risker med att testa läkemedlet på cancerpatienter. Biverkningar som antabus eventuellt kan ge är trötthet, huvudvärk, ont i magen och i vissa fall en påverkan på levern.
– Alla patienter är unika och alla upplever inte biverkningar. De som får biverkningar får vi överväga om de ska plockas bort från behandlingen. Patienterna kan också självmant hoppa av när som helst under studiens gång om de så önskar, säger Asgeir Jakola.
Hoppas på bra resultat
Studien är påbörjad och planerad att pågå till år 2020. Asgeir Jakola hoppas att metoden ska visa sig vara effektiv, men han vågar inte hoppas på för mycket.
– Vi hoppas att den här behandlingen fungerar bättre än standardbehandlingen. Men det händer ju att lovande behandlingar tyvärr visar sig vara bristfälliga när man väl testar på patienter, säger Asgeir Jakola.