Foto: TT

Längre amning kan påverka tarmfloran

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av din tarmflora är ett arv från din mamma. Men hur många och vilka bakterier du fått beror på både förlossningsförlopp och amning, visar ny svensk forskning.

Redan vid födseln börjar bakterierna flytta in i våra tarmar. Men sammansättningen i tarmfloran påverkas inte bara av hur födseln går till. Även om och hur länge barnet får bröstmjölk inverkar, enligt studien från Sahlgrenska akademin och Halmstad länssjukhus.

– Det var nog mest överraskande. Amningen senare i livet har en stor påverkan på tarmfloran, säger Fredrik Bäckhed, professor vid Sahlgrenska akademin.

–Tarmbakterier har visat sig vara viktigare och viktigare. Alla har dem, men ännu vet vi inte riktigt hur tarmfloran etableras och utvecklas.

Halmstadbebisar

Studien, som följt knappt 100 barn som fötts vid Halmstad länssjukhus, visar också att de som föds med kejsarsnitt ärver färre bakterier. Vilka effekter upptäckterna, som publicerats i tidskriften Cell Host & Microbe, kan ha på hälsan är dock för tidigt att säga.

– Studien säger inte att det är bra eller dåligt. Den säger bara att tarmfloran ser annorlunda ut, säger Bäckhed.

– Nästa steg blir att se hur bakteriefloran kan påverka sjukdomar som fetma, typ 2-diabetes eller inflammatorisk tarmsjukdom.

Mikroorganismer i kroppen

Tarmfloran är de mikroorganismer som normalt förekommer i tarmkanalen.

Tarmfloran är den största beståndsdelen i den så kallade normalfloran, som används för att beteckna alla bakterier och mikroskopiska svampar som bor i kroppen.

En vuxen människa har enligt uppskattningar totalt omkring 1,5 kilo mikroorganismer på och i kroppen. Antalet mikrobceller tros vara omkring tio gånger fler än antalet kroppceller.

Utöver i tarmfloran har bland annat huden, munhålan, könsorganen och urinvägarna en egen flora.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.