Lena Kautsky, även kallad ”Tant tång”, har ägnat hela sitt forskarliv åt Östersjön och blåstången. Hon beskriver blåstången som ”Östersjöns skog”, och i skogen finns ett mysterium hon försöker lösa.
Mysteriet med månen
Mysteriet upptäcktes på mitten av 1990-talet när en av Lena Kautskys doktorander vid Stockholms universitet noterade något märkligt. Hon hade fört logg över när blåstången förökar sig och upptäckte att det alltid sker vid full- eller nymåne.
– De måste uppfatta någon tidssignal som säger att det dags att föröka sig, säger Lena Kautsky.
Blåstången och tidvattnet
För många miljoner år sedan uppstod blåstången längs Atlantkusten där det råder tidvatten. Tidvattnets ebb och flod styrs av månens dragningskraft och vid full- och nymåne är dessa krafter som starkast.
Vid kraftig ebb ligger tången torrlagd och när vattnet kommer tillbaka så släpper tången sina ägg eller spermier och de befruktas. Men i Östersjön finns inget tidvatten och ändå sker förökningen vid samma tillfällen.
– Jag har testat allt för att förstå. Den enda teori jag har kvar är att blåstången känner av månens dragningskraft.
Rymdresan
Under tisdagsmorgonen skickades små bitar blåstång upp 250 kilometer i rymden från rymdbasen Esrange i Kiruna kommun. Tillräckligt högt för att den skulle hamna i ett tyngdlöst läge.
Målet med resan är att ta reda på hur tången reagerar på stress och om proteiner eller cellstrukturer förändrats. När tången landade, efter den cirka tio minuter långa rymdresan, skickades den direkt till Finland där forskare vid Helsingfors universitet nu gör analyser.
Resultaten kan sedan bli underlag för nästa steg, som innebär en betydligt längre rymdvistelse för blåstången.
– Det jag har drömt om i över 30 år är att se om tången kan föröka sig uppe på en rymdstation i mikrogravitation. Då har vi knäckt mysteriet.
Blåstång
Blåstång, fucus vesiculosus, är en flerårig brunalg som växter runt Sveriges kuster, både på västkusten och i Östersjön.
Det är en nyckelart i Östersjöns ekosystem, vilket betyder att det har stor betydelse för andra arters överlevnad.
Arten är beroende av solljus för att driva sin fotosyntes och växer därför på mellan en till två meters djup i grumliga och näringsrika vatten och upp till tio meter i klarare vatten.
Det finns både hon- och hanindivider. När de blir könsmogna vid fyra till fem års ålder släpper de ifrån sig miljontals ägg och spermier, men endast när det är full-eller nymåne.