Vetenskapens värld kollar: Låter norrsken?

Uppdaterad
Publicerad

Att norrskenet är ett sällsamt skådespel, det vet alla som någonsin har sett det. Men kan man också höra fenomenet, såsom många påstår? Vetenskapens värld kollar, och svaret blir – kanske.

Urban Brändström är forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna, och han har fått frågan om ljud från norrskenet många gånger förut.

– Framför allt är det människor som tillbringar mycket tid ute i naturen som säger sig ha hört någonting. Ofta är det högst trovärdiga personer, som säger att det handlar om ett sprakande eller vinande, som av elektricitet.

Nästan vakuum

Enligt Urban Brändström är det omöjligt att det skulle komma hörbart ljud ifrån jonosfären, där norrskenet uppstår.  Däruppe, åtta till tio mil över polarområdena och på gränsen till rymden – råder nästan vakuum.

– Det finns väldigt lite molekyler där som skulle kunna fortplanta några ljudvågor. Även om all energi gick åt till att framställa norrskenet omvandlades till ljud skulle det inte räcka för att man skulle kunna höra det vid marken, säger han.

En annan försvårande omständighet är att många som säger sig ha hört norrsken hävdar att ljudet verkar komma samtidigt som synintrycken. Fast i själva verket skulle det ta fyra till fem minuter för ljudet att hinna ned till marken från den här höjden.

Möjlig förklaring

Forskare vid Aalto-universitetet i Finland har spelat in ljud som de hävdar kommer från norrskenet – och de här också ett förslag till förklaring till hur de skulle uppstå.

De tror att ljuden hänger ihop med ett väderfenomen som kallas inversion. Det inträffar när en varm luftmassa lägger sig som ett lock ovanpå ett lager med kallare luft närmast marken.

Det här syns bland annat när röken från en skorsten först stiger rakt upp, och sedan böjer av och sprids horisontellt, under en kall vinterdag.

– Tanken är att det är elektriska fält från norrskenet som skapar små blixturladdningar i inversionsskiktet, och att det är det som hörs, säger Urban Brändström.

De här ljuden skulle i så fall komma från 70 till 80 meters höjd, vilket gör teorin fysiskt rimlig.

Inte bekräftat

– Det här är en ganska konkret och rimlig förklaring, även om det fortfarande fattas mycket data för att bekräfta hypotesen, säger Urban Brändström.

Så vad blir slutsatsen? Kan man höra norrsken tror du?

– Jag svarar ”ja” av respekt för alla trovärdiga personer som säger sig ha hört norrsken. Jag säger absolut ”nej” om man tror att ljudet kommer från åtta mils höjd, för det är ofysikaliskt , men att det på något sätt skulle komma från lägre höjder, det skulle kunna vara en möjlig förklaring, säger han.

Se även Vetenskapens värld på måndag 20:00 i SVT 2 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.