Att allt fler kommuner byter ut gamla gatlampor mot moderna lysdioder låter som en bra idé för skattebetalarna: De drar mindre energi, håller betydligt längre och är därför billigare att underhålla. Vad man inte verkar ha tänkt på är att de de är känsliga för spänningsvariationer i elnätet, något som ofta inträffar i samband med åskväder då blixtnedslag kan orsaka överpänningar hundratals meter ut i elnätets ledningar.
En ort som storsatsat på lysdioder i sin gatubelysning är Örnsköldsvik i Ångermanland. 5 500 led-armaturer har installerats. Det motsvarar nästan var tredje gatlykta i kommunen, och ytterligare 1300 led-lampor ska installeras i år, rapporterar Ny Teknik.
Mörk höst
För att spara ytterligare energi hölls lyktorna släckta förra sommaren, och det var när gatubelysningen skulle tändas igen på hösten som klagomålen började strömma in till Övik Energi.
– Vi fick väldigt många samtal om att det var mörkt i stora områden, säger Peder Nordin, chef för tekink och utveckling på energibolagets elnät till tidningen.
Det visade sig att ett hundratal gatlyktor blivit skadade av sommarens intensiva åskväder och det kostade kommunen 250 000 kronor att reparera dem. Dessutom tog det flera veckor av tilltagande höstmörker innan alla lampor lyste igen.
För att inte samma sak ska hända i år har kommunen försett vissa luftledningar med nya överspänningsskydd, en åtgärd som kostat 100 000 kronor. Att förse samtliga led-lampor med högspänningsskydd hade blivit betydligt dyrare.
–Facit har vi först till hösten, då vet vi om det räckte att skydda luftledningarna, säger Peder Nordin.
Dyrt att skydda
Även i Ljungsbro utanför Linköping slogs 10 av knappt 200 led-armaturer ut av sommarens åskväder. Där har kommunen nu valt det dyrare alternativet att installer bättre lampor, en satsning som kostat 15 miljoner kronor. Endast armaturer med ett överspänningsskydd på 10 kilovolt får kopplas in på nätet. Ändå är man inte säker på att det räcker för att belysningen ska klara ett kraftfullt blixtoväder och besparingen ser alltså inte ut att bli så stor som man ursprungligen hoppats.
”Tidsinställda bomber”
I Danmark har satsningen på lysdioder i gatubelysningen kommit betydligt längre. Där har har även problemen orsakade av blixtnedslag varit större. Tidningen Ingeniøren berättar att stora delar av Esbjerg mörlades i samband med ett oväder i oktober. 500 gatlampor krossades bokstavligen i tusen bitar och den ansvarige på Esbjergs kommun beskriver armaturerna som tidsinställda bomber. Även i orten Tim på Jylland slogs gatubelysningen ut i samband med ett oväder runt jul.
Flera danska myndigheter har i efterhand varit kritiska till att led-belysningar installerades utan att man först analyserat riskerna, ett misstag som nu kan komma att upprepas på flera håll i Sverige.