Listan sammanställs av Arizona State University och släpps varje år den 23 maj för att hedra minnet på Carl von Linnés födelsedag.
Arbetet med att sammanställa listan görs av en kommitté av biologer världen över, och med tanke på att omkring 18 000 nya arter beskrevs under 2011 så har det varit ett digert jobb.
– Det är nästan omöjligt. Tänk dig att få 18 000 nyss utgivna böcker, fullproppade med fantastiska berättelser, och innan du ens fått en chans att läsa igenom dem så ska du välja ut de tio bästa, säger Quentin Wheeler som leder arbetet med att ta fram listan.
– Men med hjälp av en internationell grupp av experter inom olika områden så gör vi vad vi kan för att i alla fall plocka ut de som så att säga har snyggast omslag, överraskande titlar eller en oväntad intrig för att försöka dra lite uppmärksamhet åt alla de andra.
Mycket står på spel
För det är just det som listan handlar om; att visa hur lite vi vet om den biologiska mångfalden på jorden, och hur vikten av arbetet med att bevara densamma.
– Om vi inte vet vad det finns för arter därute så har vi ingen möjlighet att varken upptäcka, övervaka eller hindra förlusten av biologisk mångfald, menar Quentin Wheeler.
– Varje art är ett eget unikt kapitel i historien om livets utveckling. Och om vi inte upptäcker dem nu så riskerar vi att oåterkalleligen förlora en mängd kunskaper, även om vårt eget ursprung.
Den som vill nominera sina egna favoriter till 2012 års topplista kan besöka projektets hemsida.
Mer om arterna
Video med flera av djuren finns på nätet, bland annat trubbnosaporna, en simmande Bonnaire-manet, och steklar som attackerar myror.