• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tre sätt forskare vill bromsa åldrande

Publicerad

Att hitta nyckeln till att leva hela livet som om vi vore 20 år gamla är målet för åldersforskare runt om i världen. Till och med techmoguler i Sillicon Valley har gett sig in i matchen.  

– I Silicon Valley finns en klick med rika unga människor. De insåg plötsligt att de åldrades, och det kunde de inte acceptera, säger biokemisten Judith Campisi.

Alla människor åldras i olika takt. Det handlar inte om kronologisk ålder utan om biologisk ålder, alltså kroppens hälsa. En studie på 500 hundraåringar visar att hemligheten verkar sitta i deras gener som bromsar åldrandet.  

– Vi såg att de inte bara var friskare utan också var sjuka väldigt kort tid i slutet av livet. Vi andra är sjuka i 5–8 år i slutet av livet i genomsnitt, dessa hundraåringar är bara sjuka i några veckor eller månader i slutet av livet, säger forskaren Nir Barzilai som upptäckt flera “livslängds gener”.  

Senolytiska läkemedel hett spår

När vi blir äldre slits den genetiska informationen i vårt DNA. Vår celldelning blir sämre och tillslut dör gamla celler. Men inte alla. En del celler kan inte längre dela sig, men de dör inte heller. De kallas för senescenta celler är lite som zombier – mittemellan levande och döda. Senescenta celler har pekats ut som en betydande faktor bakom människans åldrande.

Behandlingar som riktar in sig på att ta kål på dessa “zombieceller” i kroppen kallas för senolytika. Och det är här som ett stort amerikansk bioteknologi-företag, finansierat bland annat av Amazonchefen Jeff Bezos, satsar.  

Se fler metoder i klippet ovan och hela Vetenskapens värld: Stoppa åldrandet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.