Foto: Wikimedia Commons / Dan Molter

Livsfarligt för svampar att ragga fel

Uppdaterad
Publicerad

Om en svamp råkar inleda ett samtal med fel partner så dör den. Det visar en ny studie om svampkommunikation.

Att svampar kommunicerar med varandra är kanske okänt för många,men sedan länge vet forskare att små mikrober som svampar kan göradet. För svampen är dialogen en förutsättning för att den ska hitta rättpartner.

Det ger den bättre överlevnadschans och med rätt partnerkan den till exempel snabbare bilda koloni på ett ställe. Omsvampen blir ihop med fel svamp kan det resultera i programmeradcelldöd.

Forskare från University of California kan nu visa hur denfintrådiga svampen Neurospora crassa använder sig av specifikagener för att på avstånd kunna bestämma sig om den ska närma sig engranne och bli ihop.

På så vis ratar svampen den som inte liknarden själv och letar aktivt efter svampar som har likadana gener som densjälv. Detta beteende kallas för ”snäll diskriminering”.

Dialektenskiljer åt

Forskarna jämför svamparnas kommunikation medmänniskornas. Svampar talar samma svampspråk men på grund av olikadialekter kan alla svampar inte förstå varandra. Eftersom alla inteförstår varandra kan de inte påbörja en kommunikation som skulleleda till cellfusion.

I praktiken går det till så att svamparnassporer på avstånd letar efter en identisk partner och svampenförbereder sig för ”dockning”. Om den inte hittar en som äridentisk gräver den sig vidare.

Tillslut attraherasidentiska sporer kemiskt av varandra och genom en cellfusionsmälter deras celler samman och blir till en enda svampcell.

Generna som styr

Forskarna har identifierat en specifik gensekvenssom styr den här processen. Dessa gener kallas för DOC-gener(determinant of communication) och som förmedlar tillhörighetentill samma grupp.

Forskarna undersökte kommunikationsfrekvensen hossvampar som saknade dessa DOC-gener eller som var utbytta till andra DOC gener tillhörande en annan svampgrupp.

Resultaten visar att genetiskt olika svampar men med identiska DOC-gener visarupptill 95 procent kommunikationsfrekvens. Svampar som däremot ärgenetiskt lika men skiljs åt av DOC-generna visar endast 10procents kommunikationsfrekvens.

DOC-generna är alltså avgörandeför svamparnas beslut om vem den matchar bäst med.

Finns mer att undersöka

Jan Stenlid somforskar om svampar och växtsjukdomar vid SverigesLantbruksuniversitet tycker att detta kommunikationssätt ärspännande.

–Det är en ny princip för igenkänning som de har hittati Kalifornien. Svampar har en förmåga att känna igen grupper ellermöjligen ”arter” genom den här typen av signalering, säger Stenlid.

Men enligt forskarna har de endast skrapat på ytan av denunderskattade och komplexa kommunikationen som svamparna användersig av.

Jan Stenlid håller med.

–Detta är en typ avtroligtvis flera faktorer för artigenkänning som forskarna kommitfram till, säger Stenlid.

Studien publiceras i tidskriften PLOSBiology.

Fakta

Heller et al, Characterization of Greenbeard Genes Involved in Long-Distance Kind Discrimination in a Microbial Eukaryote (2016). https://www.plos.org/wp-content/uploads/2016/04/journal.pbio_.1002431.pdf

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.