Foto: TT

Livskriser kan öka risken att barn får diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Dödsfall i familjen, skilsmässa eller ett nytt syskon är exempel på svåra livskriser för barn och som kan trefaldiga risken för att de utvecklar diabetes-typ 1. För barn som har anlag för diabetes är risken 12 gånger större än normalt. Det visar ny svensk forskning.

Allt fler barn runt om i världen får diabetes. Så är det även i Sverige. Samtidigt vet man inte varför sjukdomen bryter ut. Både anlag för sjukdomen och miljöfaktorer som virusinfektioner vet man kan utlösa sjukdomen.

Och nu visar en ny svensk studie vid Linköpings universitet att risken för att barn får diabets-typ 1 trefaldigas om de utsätts för allvarliga livshändelser som  till exempel dödsfall, våld eller sjukdom i familjen, skilsmässa eller att de får ett nytt syskon. Händelser som kan ge långvarigt psykisk stress hos barnet.

För de barn som har anlag för diabetes visar studien att deras risk 12-faldigas.

Länge misstänkt sambandet

Forskarna har länge misstänkt att svåra livshändelser kunde vara en faktor som utlöste diabetes hos barn. Och nu anser de att de har fått bevis för det.

– Tidigare har föräldrarna i efterhand försökt komma på vad som hände runt det datum då barnen fick diabetes.

I den här studien har vi registrerat vad som hänt när det har hänt. Och när barnen sedan utvecklat sjukdomen har vi kunnat gå tillbaka och se exakt vad som skedde då, säger Johnny Ludvigsson, professor i pediatrik vid Linköpings universitet.

Drygt 10.000 familjer ingått i studien

I studien har man följt 10.495 familjer i Östergötlands, Jönköpings och Kalmars län som hade barn födda mellan oktober 1997 och september 1999 och som inte hade utvecklat sjukdomen. Data kring deras liv samlades in under tiden då barnen var mellan 2 och 14 år.

– Det här är inte detsamma som att vi har upptäckt vad som orsakar barndiabetes. Absolut inte, säger Johnny Ludvigsson. Det här är bara en bidragande faktor. Vi har fortfarande starkast misstankar på virusinfektioner, den höggradade hygienen, det finns sannolik faktorer i kosten som spelar roll. Men det kan vara så att de här händelserna också bidrar.

Samhället borde gå in och stötta

Det finns ändå ingen anledning för föräldrar att skuldbelägga sig själva om de har skiljt sig och barnet utvecklar diabetes. Långdragna svåra konflikter mellan föräldrar visar studien, är också en allvarlig livshändelse som kan utlösa diabetes.

Och forskarna menar att samhället borde gå in och stötta familjer i kris så att inte barnen får trauman som kan leda till sjukdom.

– Man kan jämföra med att samhället inte skyller den enskilde för att den råkat ut för en trafikolycka bara för att den körde som den gjorde. Där går ju samhället in och satsar på att förhindra att olyckor sker, säger Johnny Ludvigsson. Samhället skulle då i det här fallet kunna gå in via sin rådgivande verksamhet, familjerådgivningen eller barnavårdscentralerna och ge ytterligare lite stöd till de familjer som av olika anledningar hamnar i kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.