Över 4 000 personer deltog i undersökningen och svarade på frågor om hur mycket och hur ofta de utför miljövänliga gärningar jämfört med andra. Frågorna handlade till exempel om att köpa miljömärkta produkter, spara hushållsenergi och minska inköp av plastpåsar.
Majoriteten av deltagarna ansåg sig vara mer miljövänliga än andra, både i förhållande till okända människor och när de jämför sig med sina vänner.
Överoptimism
Magnus Bergquist, forskare i miljöpsykologi vid Göteborgs universitet, säger att resultaten pekar på vår tendens att överskatta våra egna förmågor. Något som går i linje med tidigare studier som har visat att de flesta anser sig vara ärligare, mer kreativa och bättre bilförare än andra, enligt honom.
– Studien visar att överoptimism, eller ”bättre-än-andra”-effekten, även gäller för miljövänliga beteenden, säger Magnus Bergquist.
Skapa en miljövänlig norm
Studien visar vidare att deltagarna var mer benägna att överskatta sitt engagemang för sådana miljövänliga handlingar som de utför ofta och att man utför dessa oftare än andra.
Konsekvenserna kan bli att människor tenderar att bli lite mindre miljövänliga och att motivationen minskar för det i framtiden, enligt studien.
– Rent logiskt kan ju inte de flesta vara mer miljövänliga än andra, men att informera om att andra faktiskt beter sig miljövänligt kan skapa en miljövänlig norm. Sociala normer påverkar oss även på det här området, det har vi sett i tidigare studier, säger Magnus Bergquist.