Vår mage och tarmar är ett helt eget litet ekosystem med många olika arter av bakterier med olika uppgifter. Den bakterieflora vi har idag beror både på våra gener, vår livsstil och den miljö vi lever i. Nu har amerikanska forskare sett att vi idag bär med oss mycket färre arter av bakterier än vi gjorde när vi var apor.
För att förstå hur vår bakterieflora i tarmen utvecklats genom de miljontals år det tog för oss att bli människor har forskarna undersökt tarmfloran hos några olika sorters människoapor. Enligt studien, som publicerats i tidskriften PNAS under måndagskvällen, har forskarna tittat på avföring från 416 stycken stora vilda människoapor av arterna schimpans, bonobo (dvärgschimpans) och gorilla. Gruppen kallas hominider och är den familj av primater där människan ingår. Man gjorde sedan en jämförelse med avföring från människor från olika kontinenter och med olika levnadsstandard. Det visade sig att aporna hade mycket större mångfald bland sina tarmbakterier än människorna, oavsett om man jämförde med en storstadsbo i USA eller byinvånare i regnskogen i Venezuela.
Möjlig orsak till tarmsjukdomar
Resultaten visar att det är evolutionens gång som har gett oss färre sorters tarmbakterier. Forskarna är osäkra på konsekvenserna av att vi fått färre tarmbakterier, men tror att det skulle kunna bidra till sjukdomar i matsmältningsapparaten, fetma och autoimmuna sjukdomar.
Robert Brummer är professor vid Örebro universitet och har själv forskat mycket på tarmbakterier. Han tycker att studien är intressant och väl genomförd, men han är inte förvånad över resultatet.
– Det är spännande forskning, men man ska inte övertolka resultaten, säger han.
– Om vi på grund av vårt sätt att leva fått en fattigare bakterieflora skulle detta kunna relateras till att vi inte utvecklar vårt immunförsvar tillräckligt bra. Då kan det eventuellt leda till några av de sjukdomar de nämner.