Forskarna har under studien fått en nästan full förståelse för hur nervsystemet i bananflugor fungerar. De har under arbetet hittat flera likheter med däggdjurs nervsystem. Foto: TT/Pixabay

Människor och flugor delar gemensamt arv

Uppdaterad
Publicerad

Är vi kanske mer lika insekter än vad vi tror? Ja, i alla fall om vi ska tro ny forskning. Nu har forskare kartlagt bananflugans nervsystem med hjälp av ny teknik. De har sedan jämfört insektens nervsystem med däggdjurs och kommit fram till att de är väldigt lika.

Både insekters och däggdjurs nervsystem sträcker sig genom hela kroppen med hjälp av nervtrådar. Nervsystemets uppgift är att sända ut nervimpulser i kroppen för att vi ska känna av och reagera på vår omgivning. 

I en ny studie som publiceras i Science har en grupp internationella forskare kartlagt bananflugors nervsystem och sedan jämfört det med däggdjurs. De kom fram till att nervsystemen var mer lika än man tidigare trott. 

Gemensamt arv?

Forskarna såg att många viktiga komponenter i nervsystemet liknade varandra. De menar att det kan tyda på att nervsystemet uppkom redan innan de två evolutionära utvecklingslinjerna skildes åt för omkring 550 miljoner år sedan. 

– Att det finns en del rudimentära likheter mellan insekters och däggdjurs nervsystem är känt. Men studien påvisar att likheterna är mer långtgående än vad man tidigare trott, säger Henrik Jörntell, neuroforskare vid Lunds universitet.

Såg flera likheter  

Forskarna såg bland annat att förbindelserna mellan nervceller ser liknande ut, till exempel bildar varken insekter eller däggdjur specifika organ för att känna smärta eller temperatur. 

De såg även likheter i nervcellernas och nervtrådarnas organisering, hur nervimpulserna skickas ut i kroppen och hur nervcellerna fungerar för vår motorik. 

Fascinerande teknik

Tekniken de använde för att kartlägga bananflugans nervsystem är ganska ny. Forskarna stoppade in färgsubstanser i olika nervceller, en unik färg för varje celltyp. Forskarna kunde då följa olika nervceller och de nervtrådar som går från cellerna in till centrala nervsystemet i bananflugans hjärna. 

– Det är fascinerande att de har använt den här tekniken för så många celltyper samtidigt. De har verkligen lyckats driva tekniken till sin spets och sätter en ny standard för vad man kan åstadkomma med den, säger Henrik Jörntell. 

På väg mot komplett kartläggning

Nervsystemets funktion bestäms i stor utsträckning av hur nervceller är kopplade till varandra och vilka nätverksstrukturer nervceller bildar med varandra, vilket forskarna kunnat se med hjälp av färgningstekniken.

– Forskarna har tagit ett stort steg mot en komplett kartläggning av bananflugans centrala nervsystem. De har kunnat visa hur nervsystemet är uppbyggt på ett väldigt detaljerat sätt. Det är ingen som gjort det så noggrant innan, säger Henrik Jörntell. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.