Månbilen Yutu-2 landade på månens baksida tillsammans med Chang'e 4 den 3 januari i år. Foto: AFP, China National Space Administration

Unika ”trädgården” på månen har dött

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska rymdstyrelsen rapporterar nu att den lilla biosfären ombord på månlandaren Chang’e-4, som SVT tidigare har rapporterat om, har dött. Troligen har växterna frusit ihjäl. Det har nämligen blivit natt på månen, och natten varar i två veckor. Mörkret gör att temperaturen går ner till -170 grader.

Det blev ett kortvarigt experiment för månkolonin.

– Det är problem att hålla en sådan liten pryl varm när solen går ner. Månlandaren drivs av en radioaktiv värmekälla, men i -170 grader är det svårt att hålla värmen, säger Sven Grahn som är expert inom rymdfart.

Överleva i rymden

Chang’e -4 landade på månens baksida den 3 januari i år och hade med sig en liten behållare med frön från bomull, raps, potatis och backtrav samt några bananflugor och jäst. I början av veckan rapporterade den kinesiska rymdstyrelsen att bomullsfröna hade börjat gro och därefter också potatis- och rapsfröna. Och nu har hela kolonin dött.

Bygga månbas

Syftet med experimentet är att vi ska lära oss att överleva i rymden. Kinas långsiktiga planer är att bygga en bas på månen.

 – Kina, USA, Ryssland och Europa diskuterar nu om vi ska bygga en internationell forskningsbas på månen, sa Wu Yanhua som ledar Kinas månprogram på en presskonferens i måndags.  

Ska man ha en bosättning på månen så är det en fördel om det också finns vatten där.

Vatten på sydpolen

Många forskare misstänker nu att det finns fryst vatten i djupa kratrar vid månens sydpol, dolt under damm och grus.

– Nästa steg i Kinas rymdprogram är att skicka en obemannad farkost dit för att ta stenprover och skicka tillbaka till jorden för analys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.