Ett sexuellt övergrepp på ett barn kan leda till ett livslångt trauma. Stressreaktioner, depression, ångest och självskadebeteende är vanliga bland dem som blivit utsatta. Ett 50-tal pedofiler har nu deltagit i en studie och menar att de själva vill bidra till behandlingar som minskar övergreppen.
Testosteronhalten sjunker
Nils är en person som fått diagnosen pedofil störning och han är en av drygt femtio deltagare i detta svenska försök med en ny läkemedelsbehandling.
– Jag skulle inte kunna leva med mig själv om jag skulle skada ett barn, säger Nils som har diagnosen pedofil störning.
Hälften av pedofilerna i experimentet fick en spruta med Degarelix – en medicin som snabbt sänker halten av testosteron och redan används mot prostatacancer. Den andra hälften fick en placebospruta med saltvatten.
Enligt studiens slutsatser så visar resultatet att de som fick den riktiga medicinen löper mindre risk att begå ett övergrepp. Det syns på de olika riskfaktorer som analyserats – upptagenhet av sex, pedofil störning och självskattad risk.
Kemisk nödbroms
Riskfaktorerna hänger samman med funktioner i hjärnan som påverkas av testosteron, enligt Christoffer Rahm, forskare vid Karolinska institutet och ledare för den nya studien. Han hoppas att medicinen ska fungera som en kemisk nödbroms för män som upplever att de kanske kommer att skada ett barn.
– Det kan vara på en semester i Thailand eller om man under en period ska ta hand om barnbarn, säger han.
De mediciner som tidigare har använts för så kallad kemisk kastrering gör så att testiklarna producerar mer testosteron i början av behandlingen, vilket under den perioden kan öka risken för övergrepp. Den nya medicinen leder i stället till en omedelbar sänkning av testosteronnivåerna, och effekten håller i sig i flera månader.
Testdeltagaren Nils säger att risken för att han själv ska begå ett övergrepp just nu är liten, men kan tänka sig att använda medicinen i framtiden.
”Inte klart om sprutorna minskar sexövergrepp”
Jan Antfolk är biträdande professor i psykologi vid Åbo Akademi i Finland och forskar om pedofili. Han anser att studien är välgjord, men han påpekar också att det faktum att medicinen visade sig kunna minska vissa uppmätta riskfaktorer inte är samma sak som att läkemedlet verkligen minskar sexuella övergrepp mot barn.
Därför behövs enligt Jan Antfolk uppföljande långstidsstudier där den här behandlingen jämförs med psykologisk behandling, inte bara overksam placebomedicin, innan den testosteronsänkande medicinen blir en godkänd behandling mot pedofili.
Studien publiceras i veckans nummer av medicintidskriften JAMA Psychiatry .
*Nils heter egentligen något annat.
Fakta om pedofili
Pedofili innebär återkommande sexuellt upphetsande fantasier under mer än ett halvår om förpubertala barn – i praktiken flickor eller pojkar yngre än tretton år. Den som får diagnosen pedofil störning har dessutom levt ut sin sexualitet, eller upplever att den orsakar lidande eller problem i relationer.