Foto: SVT

Minskar risken för stroke

Uppdaterad
Publicerad

Ny svensk forskning visar att både mörk och ljus choklad kan bidra till minskad risk för stroke hos män.

Gottegrisar är ganska många av oss. Särskilt på choklad. Det är inte så bra, anser läkarna, som måste hantera till exempel strokefall orsakade av för mycket fett i blodet. Men just choklad kan eventuellt ha motsatt effekt, visar nu en studie genomförd vid Institutet för miljömedicin på Karoliska Institutet.

– Vi vet från tidigare forskning att choklad kan bidra till till kardiovaskulär hälsa, men det här är den första studien som funnit belägg för att choklad också kan bidra till minskad risk för stroke hos män, säger docent Susanna Larsson, som lett forskningen.

Minskar risken med 17 procent

Studien publiceras i nätversionen av vetenskapstidskriften Neurology. Den bygger på enkätsvar från över 37.000 män i Sverige i åldrarna 49-75. Bland annat svarade de på hur ofta de åt choklad. Sedan samkörde forskarna uppgifterna med nästan 2.000 strokefall under en tioårsperiod i Socialstyrelsens nationella patientregister.

De som sagt att de åt över 60 gram choklad i veckan hade, visade det sig, 17 procent lägre risk att drabbas av stroke jämfört med de som inte åt någon choklad alls. Men när läkare samtalar med en strokepatient handlar det ofta om fettet i blodet, och chokladkakor innehåller också fett.

– Ja, men fettet som finns i chokladen påverkar inte kolesterolnivåerna märkbart. Vi tror att det är flavonoiderna i chokladen som påverkar. De är så kallade antioxidanter som förhindrar inflammation och åderförkalkning. Och tidigare studier har visat att choklad kan sänka blodtryck och halterna av det dåliga LDL-kolesterolet, säger Susanna Larsson.

Gäller både mörk och ljus choklad

17 procents minskad risk är ingen dramatisk skillnad, men Susanna Larsson säger att resultaten är betydelsefulla. Dessutom gäller de oavsett om man ätit mörk eller ljus choklad, vilket är en liten nyhet. Det är främst mörk choklad med 70% kakao eller mer som man tidigare vågat kalla ”nyttig”.

– Mörk choklad innehåller mer flavonoider, men själva fettmängden är ungefär densamma i mörk som i ljus, säger Susanna Larsson.

Så om man gillar choklad och äter mer än 60 gram i veckan, hur gör man då?

– Vi vet ju inte hur det ser ut om man äter väldigt mycket choklad. Inte så många i studien åt till exempel över 100 gram i veckan. Men så länge man inte går upp i vikt borde det inte vara någon större fara, anser hon.

Forskarna går vidare

Forskargruppen säger själv att det här sambandet ”inte kunde förklaras av etablerade riskfaktorer för sjukdomen”. De kan inte helt utesluta möjligheten att någon annan faktor än just chokladen ger den gynnsamma effekten. Det handlar inte om kaffet; dess hälsobringande effekter är kända, så dem har man kompenserat för. Men om resultatet inte hänger samman med kaffe eller choklad, vad beror det då på?

– Där kan vi ju bara spekulera. Vi vet inte vilket slags hälsobeteende eller faktor som skulle kunna vara kopplad till choklad eller minskar risken för stroke. Förmodligen kommer vi att titta på andra livsmedel som också innehåller flavonoider, för att se om de också kan kopplas till minskad risk för stroke, säger Susanna Larsson.

Man bör hursomhelst INTE tänka att ”nu äter jag mer choklad för att slippa stroke”...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.