Nasa: Djupaste bilden av universum är tagen

Uppdaterad
Publicerad

Den första bilden från rymdteleskopet James Webb är det längst bort tagna fotot som mänskligheten någonsin har skådat i både tid och avstånd, närmare tidernas begynnelse och universums kant.

”Deep field”-bilden som släpptes vid en pressvisning i Vita huset i Washington natten till tisdag är fylld med massor av stjärnor, massiva galaxer i förgrunden och svaga, extremt avlägsna galaxer som tittar fram här och där. En del av bilden visar ljus från inte alltför lång tid efter Big bang, vilket inträffade för 13,8 miljarder år sedan.

”Vi kommer att ge mänskligheten en ny syn på kosmos,” sade Nasa-administratören Bill Nelson till reportrar förra månaden i en briefing. ”Och det är en utsikt som vi aldrig har sett förut.”

Under tisdagen kommer bilden att följas av ytterligare fyra galaktiska ”skönhetsbilder” från teleskopets utåtblickar.

Som ett sandkorn

Bilden föreställer en fläck på himlen som är ungefär lika stor som ett sandkorn som hålls på en armlängds avstånd, förklarar Nelson. På denna lilla fläck ryms tusentals galaxer som bildades i universums barndom, strax efter big bang.

– För hundra år sedan trodde vi att det bara fanns en galax. I dag vet vi att det finns miljarder galaxer med miljarder stjärnor, säger Nelson.

– Vi kommer att kunna besvara frågor som ännu inte har formulerats, fortsätter han.

Förutom att hylla teleskopets möjligheter valde president Joe Biden att framhäva USA:s betydelse för rymdforskningen.

– De här bilderna kommer att påminna världen om att USA fortfarande kan vara framstående, sade presidenten precis innan den första bilden släpptes.

Högre upplösning

James Webb-teleskopet sköts upp på juldagen förra året och ungefär en månad senare nådde det sin destination i omloppsbana i solsystemet.

Ett uttalat mål är att det ska se längre tillbaka i tiden än människan hittills har lyckats med – och fånga ljus från de första stjärnorna och galaxerna som bildades och fanns efter ”big bang”, för närmare 13,8 miljarder år sedan.

Teleskopet mäktar med observationer i en mycket större del av det infraröda ljusspektrumet än föregångaren Hubble. Upplösningen blir högre vilket gör det lättare att se det stjärnljus som har ”tänjts ut” till infraröda våglängder när universum har expanderat.

I början blickade teleskopet bland annat mot den väldiga Carina-nebulosan, vars mystiska och ljusårslånga gaspelare tidigare har fångats av Hubbles kamera.

Se klippet nedan för att veta mer om superteleskopet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.