Amerikanska forskare vid Columbia University har tagit fram en nässpray som ska hindra coronaviruset att infektera cellerna. Projektet är ett samarbete mellan fyra olika universitet och bygger på en ganska ny teknik.
– Det här är en ny teknik för mig, att man designar ett läkemedel som dels binder till utsidan av våra celler och där ligger och ”väntar” på att viruset ska angripa cellerna. När så sker, förhindras viruset att ta sig igenom till cellen, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, .
– Det är lipiddelen, fettkomponenten, som gör att sprayen hamnar på den plats den gör mest nytta och inte absorberas och försvinner när vi till exempel sväljer, förtsätter Niklas Arnberg.
Som ett blixtlås
Sprayen fungerar som ett blixtlås som gör att viruset inte kan tränga in i cellen. Lipiden, fettdelen i sprayen, gör att substansen i sprayen fastnar mot cellen. Den andra verksamma komponenten i sprayen – proteinet – förhindrar viruset att tränga in i cellen och infektera. En aminosyra binder ihop de olika delarna och är en kopia av den aminosyra som coronaviruset har i sina taggar.
Test på illrar
Forskarna har nu testat sprayen på sex illrar och kunde se att den gav skydd i 24 timmar. De placerades i tre olika burar med en iller som hade smittats med covid-19 två dagar innan. I varje bur fanns det två illrar som hade fått en placebospray. Efter 24 timmar visade det att de illrar som inte hade fått den verksamma sprayen insjuknade medan de som fått den riktiga sprayen andra var friska.
SPRAYUTVECKLING ÄVEN I SVERIGE
Just nu är det tre universitet som arbetar med att ta fram liknande sprayer mot cornaviruset. De här andra projekten är fortfarande i ett tidigt stadium. I Umeå håller forskaren Niklas Arnberg på att utveckla en spray som även ska hjälpa redan infekterade personer att inte bli så sjuka. Den ska fungera som en molekylär näsduk som ska hjälpa slemhinnan i näsan att bli starkare. Innan pandemin bröt ut utvecklade de ögondroppar mot ett ögonvirus.
– De första testerna har visat att kolhydraten som sprayen bygger på reagerar väldigt bra mot coronaviruset, och det finns skäl att tro att den kan fungera även mot influensavirus, säger Niklas Arnberg.
Vid Stockholms universitet försöker forskare ta fram en universalspray som ska fungera mot de flesta virus.