Nobelpristagaren: Nobelupptäckten är som en Shakespearetragedi

Uppdaterad
Publicerad

Georgio Parisi tilldelas i år halva Nobelpriset i fysik för sin upptäck från 1980 om hur en viss sorts kaotiska material, så kallade spinnglas, beter sig. Han liknar det kaotiska tillståndet i spinnglasen med det trassel som uppstår i en tragedi av William Shakespeare.

Spela klippet för att se vad ett spinnglas är.

– I en tragedi av Shakespeare är det två sidor som bekämpar varandra. I det ögonblick någon byter position så ökar frustrationen. Det slutar alltid med att någon dör, säger Giorgio Parisi som är teoretisk fysiker vid Sapienza universitetet i Rom och en av årets Nobelpristagare i fysik.

Frustrationen ökar

Men i spinnglasen är det järnatomer med olika så kallade magnetiska spinn som gör att spänningen och frustrationen ökar. Därefter hittar atomerna nya positioner men ingen kunde före Giorgio Parisi lista ut hur spinnglaset skulle bete sig.

Det var ett stort problem som många före Giorgio Parisi hade misslyckat att ta sig an.

– Men så kom den här då unge mannen och löste det med visserligen gamla metoder men på ett helt nytt sätt. Det blev ett stort genombrott, säger Per Nordblad som är professor emeritus vid Uppsala universitet.

 Giorgio Parisis nu Nobelprisade upptäckt kan appliceras långt utanför spinnglas i forskarnas laboratorium. 

Fungerar både för börsen och nervceller

– Det är en lösning för att förstå komplexa problem inom många andra områden, som inom neurologi där man vill se hur nervceller kopplas samman eller om vill förstå hur börsen fungerar, säger Per Nordblad. 

Själv har Giorgio Parisi svårt att direkt peka ut ett framtida användningsområde för sin upptäckt. De kan vara så många och olika.

 – Jag tror att den här upptäckten kommer att ha många användningsområden i framtiden, till exempel artificiell intelligens, säger Giorgio Parisi.

Se hela Vetenskapens värld – Klimatkris, känsel och kemisuccé på SVTplay från och med söndag och 20.00 i SVT2 på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.