För tio år sedan gjorde arkeologer kusliga fynd i en flodbädd nära Greifswald i Tyskland. Skelett av människor och hästar hade dykt upp ur marken, och så småningom kunde kvarlevorna dateras till bronsåldern, omkring 1 250 år f.Kr.
Hittills har 150 döda hittats, trots att forskarna bara har undersökt en liten del av området. Kanske deltog så många som 5000 krigare i striderna.
Professionella krigare
Forskningsledaren Thomas Terberger är övertygad om att det rör sig om yrkessoldater:
– Alla är män i åldern 20-40 år. De flesta har dödats av bågskyttar eller helt enkelt slagits ihjäl med träklubbor, Vi ser tydliga bevis för att det här är professionella krigare och inga beväpnade bönder, säger han.
Enligt Thomas Terberger ändrar fynden i Tollsensedalen hela synen på bronsåldern i Nordeuropa. Tidigare har man tänkt sig att det har förekommit skärmytslingar med 15-20 krigare inblandade, men här handlar det om två stora arméer som har brakat samman.
– Vad vi ser här är en typ av konflikt som vi aldrig hade trott kunde förekomma på bronsåldern, säger han.
Samhället var mer utvecklat
Arméernas storlek betyder att samhället måste ha varit betydligt mera utvecklat än man tidigare har trott. Det krävs en betydande organisation för att utrusta och föda tusentals krigare under månader av fälttåg.
– Det vi ser framför oss är kungar, som kontrollerar större områden, man kan nästan tala om små riken, säger Thomas Terberger.
Sverige deltog
Analyser av skeletten visar att den attackerande styrkan verkar ha kommit från södra Tyskland eller nuvarande Tjeckien, medan den försvarande sidan bestod av folk från trakten.
Men eftersom norra Tyskland var en del av den nordiska bronsålderssfären, är det troligt att även krigare från Danmark och Sverige deltog.
– De letade efter de bästa krigarna, och sökte antagligen hjälp från Skandinavien, säger Thomas Terberger.
Se mer om Nordens tidiga historia i De första svenskarna, kl 21.00 på onsdag i SVT1 eller på SVT play.