Verkstaden låg i den gamla gravstaden Saqqara, söder om Kairo. Arkeologerna hittade över 100 olika krukor som använts under balsameringsprocessen.
– Man har tidigare sett avbildningar av balsameringsverkstäder på gravväggar och gissat sig till var de skulle ha legat. Och så hittar man denna, som till stor del ligger under jord, säger Sofia Häggman som är egyptolog på Medelhavsmuseet
Bli en gudomlig varelse
Balsameringen var en långdragen process då den döde skulle prepareras för att lämna jordelivet och omvandlas till en gudomlig varelse. Bland annat avlägsnade man inälvor och hjärnan och behandlade kroppen med salter. Det nya fyndet ger nu helt nya insikter om hur mumifieringsprocessen gick till.
– Vi har analyserat ett 30-tal keramiska kärl som grävts fram ur balsameringsverkstaden, berättar arkeologen Maxime Rageot, en av forskarna bakom studien.
Inskriptioner på krukorna
I kärlen har man hittat rester av enbär, pistage, cypress, cederträ, djurfetter och växtoljor. Det fanns även inskriptioner inristade i kärlen med detaljerade instruktioner om hur olika örtblandningar skulle appliceras på olika kroppsdelar för att uppnå bästa resultat.
– Vi har även hittat dyrbara substanser som kommer från träd som inte växer i Egypten utan bara i tropiska regnskogar i Asien, säger Maxime Rageot.
Studien som nu publiceras i tidskriften Nature ger en mycket mer detaljerad bild av det komplicerade arbetet med balsameringen av de döda än man tidigare känt till. Den visar också att egyptierna bedrev långväga handel, med bland annat Asien, redan för 3000 år sedan.