Att äta glutenfritt när man inte är glutenintolerant kan vara dåligt för hjärtat. Foto: Leif R Jansson/TT & Tomas Oneborg/TT

Ny forskning: Glutenfri kost gör inte hjärtat friskare

Uppdaterad
Publicerad

Idag utesluter en del gluten ur sin kost för att förbättra hälsan, bland annat för att få friskare mage och hjärta. Men nu visar en ny studie att hjärtat inte alls mår bättre av en glutenfri kost.

Trenden att äta mindre gluten trots att man inte lider av glutenintolerans (celiaki) växer mer och mer. Fördelar som lugnare mage, bättre sömn, ökad energi och även bättre hjärthälsa har lyfts fram. Men det finns ännu inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara bra för alla att utesluta gluten.

– En del människor går runt och tror att gluten är ett slags gift, men så är det absolut inte. Gluten i sig har extremt liten, om ens någon, påverkan på människor som inte har celiaki, säger Jonas Ludvigsson, barnläkare vid Universitetssjukhuset Örebro och professor vid Karolinska Institutet.

Dåligt för hjärtat

En grupp forskare från Columbia university medical center och Massachusetts general hospital/Harvard medical school lät över 100 000 personer utan celiaki svara på detaljerade kostenkäter vart fjärde år mellan 1986 och 2010. Studien publiceras i British Medical Journal idag.

Efter att ha analyserat resultaten kunde forskarna se en liten ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar hos dem som åt en glutenfri kost.

– Den som vill skydda sig från hjärt- och kärlsjukdomar gör det inte genom att äta en glutenfri kost. Då är det bättre att arbeta med traditionella riskfaktorer som motion och att hålla en normal vikt, säger Jonas Ludvigsson.

Andra ämnen påverkar

Kopplingen mellan en glutenfri kost och en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar tror forskarna och Jonas Ludvigsson beror på att man ersätter livsmedel som innehåller gluten med glutenfria alternativ.

– Gluten finns till exempel i bröd och kakor, och framförallt kakor och bakverk innehåller mycket annat som kan påverka vår hälsa negativt, till exempel fett och socker. Det försvinner inte om man väljer glutenfria varianter, de kan snarare finnas i större mängd, säger Jonas Ludvigsson.

Mer socker och fett

Traditionellt har tillverkningen av glutenfria produkter inneburit att man lägger till mer socker och fett för att kompensera för den textur och smakskillnad som blir när man tar bort gluten. Glutenfria livsmedel är ofta också mer fiberfattiga och fibrer är viktigt att få i sig för att hjärtat ska må bra menar forskarna bakom studien.

– Det finns ingenting som talar för att en glutenfri kost skulle vara mer hälsosam än en normal kost för personer som inte har celiaki. Data från Australien talar för att gluten i sig inte är skadligt, i alla fall inte på kort sikt, det har studier där man låtit människor äta rent gluten visat, säger Jonas Ludvigsson.

Men om man har celiaki, har man då en ökad risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar?

– Svenska celiakipatienter har sannolikt en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Men det tror jag beror på att de har eller har haft en kronisk inflammation i tarmslemhinnan snarare än att de äter glutenfritt. Genom att äta en glutenfri kost minskar de sin inflammation och därmed den riskökning som finns för hjärtsjukdom vid alla inflammatoriska sjukdomar, säger Jonas Ludvigsson.

Fakta om celiaki:

Celiaki, eller glutenintolerans, är en autoimmun sjukdom. Det innebär att immunförsvaret reagerar mot kroppens egna celler.

När en person med celiaki äter någonting som innehåller gluten reagerar immunförsvaret, och det leder till inflammation och att tarmluddet i tunntarmen blir förstört. Tunntarmens slemhinna blir då slät och kan lätt drabbas av inflammationer.

När tarmluddet blir förstört kan man inte ta upp näringsämnen, vilket kan leda till bland annat trötthet, viktnedgång och diarré. Enda sättet att minska eller bli fri från besvären är att helt utesluta gluten ur kosten. Gluten finns i bland annat vete, råg och korn.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.