Avsmältningen av inlandsisarna på Grönland och Antarktis går nu tre gånger så fort som för 20 år sen. Det visar en stor internationell forskningsgrupp som mätt isarna både med satelliter och från marken.
– Det främsta resultatet av det här arbetet är att man är mycket säker på att inlandsisarna smälter, och att Grönland smälter fortast, säger Gunhild Rosqvist, professor på naturgeografiska institutionen på Stockholms universitet.
Ger bättre prognoser.
Klimatförändringarna gör att temperaturerna ökar mest närmare polerna, och isen på Grönland smälter nu fem gånger så fort som på 90-talet, enligt studien. Havsnivån har stigit 11.1 millimeter sedan 1992 som en följd av avsmältningen. Det är en femtedel av den totala höjningen som även berott på att det varmare vattnet expanderar. Ökningen är enligt forskarna i linje med uppskattningarna från FN:s klimatpanel som talar om upp till en halvmeters höjning det här århundradet. Men det har börjat gå fortare, nu ger smältande is en ökning på nästan en millimeter (0,9mm) om året.
– De har lyckats minska osäkerheten hur mycket havsnivån ska stiga för att inlandsisarna smälter. Nu minskar osäkerheten i de prognoser vi gör för framtiden, och det är ett stort steg framåt, säger Gunhild Rosqvist, som själv inte deltagit i studien.
Liten minskning på Antarktis.
Sydpolen är så kall att uppvärmningen ännu inte haft så stor betydelse och tidigare mätningar för Antarktis har pekat både upp och ner. Men den nya studien bekräftar nu att även isen över Antarktis blivit något mindre. Avsmältningen sker på västra Antarktis och på antarktiska halvön. Isen på östsidan däremot har växt lite på grund av ökat snöfall, men tillväxten väger inte upp minskningen på västsidan.
– Antarktis har man haft mycket svårare att beräkna. Det är en mycket större landyta och många olika miljöer. På västantarktis finns glaciärer som rinner ut i havet, och där anar man att smältningen kommer att öka, medan det är en långsammare reaktion på östra Antarktis där det mesta ligger på land.
Kan ta fart
Om havnivån stiger och havet dessutom blir varmare kan det öka avsmältningen på västra Antarktis.
– Det största hotet där är om havsnivån höjs bara lite så kommer smältningen vid kanten, vid sheltisarna, att öka och då kan det accelerera.
Men forskarna påpekar att de inte tagit hänsyn till vad som händer när havet kring antarktis blir varmare.
– Ja, där finns en osäkerhet, men det kommer snarare att öka Antarktis potientiella smältning i framtiden.
Forskarna har använt sig av data från 10 satelliter från både ESA och NASA, och har kombinerat tre olika mätmetoder för att göra en så bra uppskattning som möjligt. 47 forskare från 26 institutioner har deltagit. Undersökningen, som är den största av isarna hittills, publiceras nu i tidskiften Science. Studien kommer vara ett underlag för den nya forskningsammanfattningen från FN:s klimatpanel som ska presenteras i Stockholm i september nästa år.