Innan kuverten började användas var det vanligt med “brevlåsning”, en teknik där man försluter brev genom att vika dem flera gånger på olika sätt.
Idag är det därför svårt att öppna vissa historiska brev utan att de går sönder, vilket kan förstöra deras historiska värde.
Speciell röntgenteknik
För att ändå kunna ta del av innehållet i dessa brev har forskare tagit reda på hur breven brukade vikas och försökt analysera dem med en speciell röntgenteknik. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften Nature Communications.
Tekniken kallas för mikrotomografi och gör det möjligt att ta fram 3D-avbildningar av ett föremål utifrån röntgenbilder.
“Digitala tvillingar”
Fredrik Forsberg är universitetslektor vid Luleå tekniska universitet och har arbetat med mikrotomografi i sin forskning i ungefär 20 år. Han har tagit del av den nya studien.
– En positiv aspekt av mikrotomografi är att man får en digital bild och tvilling av själva föremålet. Risken med gamla föremål är ju att de successivt förstörs och det här är ju ett sätt att bevara dem digitalt, säger Fredrik Forsberg.
Samling brev från 1600-talet
Forskarna har i studien analyserat gammal förseglad post som legat bevarad i en koffert sedan 1600-talet. Innehållet i kofferten kallas för “the Brienne Collection” och är en samling brev som skickats från hela Europa till Haag. 600 av totalt 3148 brev har aldrig öppnats.
– I den här studien har de tagit fram 3D-bilder av de vikta breven och sedan med bildbehandling lyckats veckla ut breven och göra texten läsbar. Att kunna klara av det på så pass komplicerade strukturer är väldigt nytt, förklarar Fredrik Forsberg.
300 år gammalt brev
En av de större upptäckterna är avläsningen av ett brev daterat 31 juli 1697. Brevet är skrivet av en man som hette Jacques Sennacques och avsedd mottagare var hans kusin, en fransk köpman vid namn Pierre Le Pers. Jacques efterfrågar en kopia på en dödsförklaring av en förmodad släkting, Daniel Le Pers.
Innan denna upptäckt har man bara vetat vem den avsedda mottagaren var eftersom det var skrivet på utsidan av brevet.
Bara fantasin sätter gränser
Genom virtuell öppning av brev kan fler historiska brev bli analyserade utan att man förstör dem vid faktisk öppning. Det kan avslöja historiska händelser som vi tidigare inte känt till, tror forskarna i studien.
Även Fredrik Forsberg ser många möjligheter med tekniken.
– Innan en känd konstnär blev berömd, kanske den personen målade över motiven och återanvände målarduken. Nu finns möjligheten att studera ett verk för att se om det finns några gömda målningar under ytan. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra med det här, säger Fredrik Forsberg.