Foto: TT

Ny studie: Cannabis gör dig mindre lycklig

Uppdaterad
Publicerad

Den som röker cannabis blir avtrubbad och olycklig, visar ny hjärnforskning. Samtidigt ökar cannabisodlingarna i Sverige till nya rekordnivåer.

– Den här studien visar mycket tydligare än tidigare studier att marijuanarökning påverkar hjärnans belöningssystem så att man blir avtrubbad, säger Fred Nyberg, beroendeforskare på Uppsala universitet.

I den nya amerikanska hjärnstudien har forskarna med så kallad PET-kamera scannat hjärnorna både hos cannabisrökare och personer som inte tar droger. Forskarnas slutsats är att cannabisrökarna har fått hjärnans lyckosystem skadat.

Den nya studien har gjorts genom att försökspersonerna fått ett centralstimulerande läkemedel (metalfenidat) en amfetaminliknande substans. Forskarna har sedan mätt effekten i hjärnan, och försökspersonernas upplevelser. Metylfenidat är känt för att sätta igång hjärnans belöningssystem, dopaminet, och därför ett bra test på hur belöningssystemet fungerar.

– De försökspersoner som vanligtvis använde cannabis hade till skillnad från övriga försökspersoner en försämrad förmåga till att få positiva sinnesgehör på substansen – och på sina upplevelser, säger Fred Nyberg.

Avtrubbade inför livslycka

I klarspråk hade de studerade cannabisrökarna inte bara blivit avtrubbade inför droger, utan även för andra lyckoupplevelser i livet.

– Det är samma system i hjärnan som svarar på alla typer av lyckoupplevelser och belöningar och det är det systemet i hjärnan som blivit förändrat i cannabisrökarnas hjärnor. Så de här individerna har enligt den här studien en försämrad förmåga att få de här naturliga lyckoupplevelserna också i vardagen, säger Fred Nyberg.

”Kommer att må väldigt dåligt”

Enligt beroendeforskaren Fred Nyberg ligger det här bakom mycket av det negativa känsloliv som drabbar cannabisrökare.

– De här personerna kommer ju att må väldigt dåligt. De mår inte som de tidigare haft förutsättningar för, de får ett försämrat psykologiskt välbefinnande. De har försämrat sin förmåga att uppleva effekterna av hjärnans naturliga belöningssystem, och det blir ju också ett incitament för dem att fortsätta med drogen, eller med andra droger, säger Fred Nyberg.

– Det är mycket kompetenta forskare bakom den här studien. Den är gediget gjord genom att man haft så pass många individer med som man normalt inte har med i den här typen av väldigt kostsamma hjärnscanningsstudier.

Livslånga skador

Att de som fått hjärnans lyckosystem skadat kan återfå sina ursprungliga lyckoförmågor genom att sluta med droger är Fred Nyberg tveksam till.

– När man studerat individer som rökt marijuana frekvent under tonåren så har man sett att effekter kvarstod länge efter det man upphört med drogen. Och när man tidigare studerat skador på dopaminsystemet i hjärnan, som det är frågan om här, så har de visat sig vara livslånga, säger Fred Nyberg.

Ökar kraftigt i Sverige

Samtidigt visar siffror att cannabis ökar kraftigt i Sverige. På den senaste 11-årsperioden har antalet avslöjade odlingar ökat med över 600 procent, enligt siffror från polisen och Brottsförebyggande rådet.

Den nya amerikanska studien om cannabis publiceras i veckans nummer av den internationella vetenskapstidskriften PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.