Alla västerbottningar som fyller 40, 50 och 60 år har de senaste 35 åren bjudits in till sin vårdcentral för en hälsoundersökning. Nu visar forskning från Umeå universitet att initiativet har gett resultat. Livslängden har drastiskt förlängts.
Livslängden ökat
Under den studerade perioden mellan 1990 och 2006 har personerna ökat livslängden med 3500 levnadsår. Och efter en justering för att ta hänsyn till att alla år inte levs med full hälsa, blev vinsten 2900 friska levnadsår.
Stor besparing för sjukvården
Hälsoundersökningarna har även inneburit att mycket pengar sparats. Besparingen för sjukvården är 50 procent större än kostnaden för hälsoundersökningarna. Enligt forskarnas uträkningar har varje extra levnadsår med full livskvalitet endast kostat samhället 650 kronor.
Spridit sig i Sverige
Sammanlagt har 180 000 hälsoundersökningar genomförts sedan programmet startade i Norsjö 1985. Efterhand har det utökats till att gälla hela länet. Nu har arbetet med hälsoundersökningarna spridit sig till flera län över hela Sverige.
Inna Feldman, docent i hälsoekonomi vid Uppsala universitet, tycker att studien är mycket intressant eftersom att det inte finns några hälsoekonomiska studier av en så omfattande befolkningsinsats.
– Den är unik i sitt slag eftersom den har lång uppföljningstid och verklighetsbaserade data, säger hon.
Hon menar att akuta behov alltid först prioriteras, medan förebyggande arbete nästan alltid prioriteras bort eftersom det tar flera år innan det går att se några effekter.
– Oftast påstås det att man inte vet om det ger någon effekt. Men den här studien bekräftar att den förebyggande insatsen är kostnadseffektiv, säger Inna Feldman.