För ett par år sedan skickade NASA i väg satelliten OCO-2 som sedan dess har studerat jordens koldioxidströmmar. Nu har forskarna sammanställt den data som de samlat in. Resultatet visar att de tropiska kontinenterna, Sydamerika, Afrika och Asien släpper ifrån sig stora mängder koldioxid i samband med El Niño.
– El Niño leder till kraftiga förändringar i klimatet i tropikerna, det blir varmare och torrare, det är som ett gigantiskt naturligt experiment, istället för att vi värmer upp hela tropikerna gör naturen det åt oss. Därför är det väldigt intressant att studera vad som händer, säger Anders Ahlström, klimatforskare vid universiteten i Lund och Stanford till SVT Vetenskap.
Färre växter
El Niño är ett återkommande väderfenomen som påverkar både ytvattentemperaturen och väderförhållanden i Stilla havet, och som ger stor påverkan på fiske och jordbruk. Fenomenet kan ge stora mängder regn på vissa delar av jordklotet och värme och torka på andra.
När El Niño ändrar temperaturen och nederbörden på de olika kontinenterna så reagerar också koldioxidcykeln.
– Studien ger en möjlighet att förstå hur tropiska länders koldioxidströmmar reagerar på det varma och torra klimatet som är karaktäristiskt för El Niño. Ökningen av koldioxid över Sydamerika berodde främst på att färre växter växte på grund av de höga temperaturerna, säger Junjie Liu forskare vid Nasa till SVT Vetenskap.
Ledtråd om framtiden
Anders Ahlström menar att forskning om naturliga processer som El Niño kan lära oss mer om vad som händer vid klimatförändringar som orsakas av människan.
– Torkan som El Niño kan leda till kan vara lite likt det som vi kan förvänta oss från en global uppvärmning. Studier av El Niño kan alltså ge oss ledtrådar om framtiden, säger Anders Ahlström.
Om jorden blir varmare och torrare så kanske vi på vissa håll i världen får konstanta El Niño-förhållanden, vilket kan ge effekter på framtida matproduktion.
– Då kanske tropiska skogar förvandlas till savanner. Torkan kan göra så att det blir svårt att odla och det blir brist på mat på vissa ställen i världen, säger Anders Ahlström.