Koraller

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se satellitbilderna som visar hur världens tropiska korallrev är större än man tidigare vetat. Foto: Allen Coral Atlas, Arizona State University, ESA / Storyblocks

Nya satellitbilder visar: Världens korallrev är större än man känt till

Publicerad

Högupplösta satellitbilder visar exakt var världens tropiska korallrev finns. Kartan är den mest exakta någonsin.

– I arbetet med att skydda och bevara korallreven måste du veta var de finns, säger Stuart Phinn som är professor i geografi.

Världens korallrev är under stark press.

– Vi har en aktiv korallblekning på gång här vid Stora barriärrevet utanför Australien. Ytvattnet är fyra grader varmare än vad det brukar vara, säger Stuart Phinn som är professor i geografi vid University of Queensland.

Framsteg

Han har varit med i arbetet med den nya versionen av Allen Coral Atlas som presenterades i veckan. Jordövervaknings-satelliten Sentinel-2 och över 200 små så kallade kubsatelliter har tagit högupplösta bilder.

Med lite hjälp av AI

De bilderna kopplades sen ihop med undervattensbilder tagna av dykare. Med hjälp av AI har man sedan kunnat avgöra vad på satellitbilderna som är koraller, sjögräs eller stenbotten.

– Över 400 lokala organisationer över hela världen har deltagit i att ta fram kartan, säger Stuart Phinn.

Susanna Strömberg är marinbiolog vid Göteborgs universitet och har läst studien:

– Det är en fantastisk insats att göra en så storskalig kartläggning av tropiska rev. Det behövs nu när prognosen är att fler rev riskerar att dö på grund av uppvärmning och havsförsurning.

Bohusläns koraller

Hon forskar på de djuphavskoraller som finns längs den norra Bohuskusten. De finns på djupt vatten dit satelliternas vakande ögon inte når så kartläggning måste ske på annat vis.

I Skagerak har havens maxtemperatur ökat från 10 grader till 14.

– Redan vid 12°C var det en del arktiska arter som Geodia baretti, alltså fotbollssvamp, som dog av i stora mängder, säger Susanna Strömberg.

Dykare som fotograferar koraller. Bilderna GPS-taggas och jämförs sen med satellitbilderna. Foto: Chris Roelfsema

Framsteg runt om i världen

Korallblekning

Den globala uppvärmningen gör att havens ytvatten blir allt värmare. Den ökade värmen skadar ett litet algdjur, zooxantheller, som lever i symbios med korallerna.

Algdjuren utgör korallernas pigment och kan genom fotosyntes omvandla solens strålar till energi. När stora mängder zooxantheller dör, tappar korallerna sina färger och de bleks.

Om uppvärmningen fortsätter riskerar korallerna att dö, och kvar blir döda rester av kalk.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet