Stonehenge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya forskningsrön visar att altarstenen i Stonehenge har flyttats betydligt längre än tidigare studier visat. Foto: Reuters

Nya upptäckten om Stonehenge förbryllar forskare: ”Kunde inte tro det”

Publicerad

Altarstenen i det historiska monumentet Stonehenge i Storbritannien har enligt nya rön flyttats betydligt längre än vad man tidigare trott.

I centrum av Stonehenge ligger altarstenen, en rejäl platta av sandsten vars ursprung och syfte har varit bland det berömda monumentets bestående mysterier. En ny analys har avslöjat att stenen tog en anmärkningsvärd resa för att bli en del av det antika underverket.

Dess geokemiska fingeravtryck matchar perfekt med en berggrund som finns i nordöstra Skottland, vilket indikerar att altarstenen – som väger uppskattningsvis sex ton – transporterades ungefär 700 kilometer till Salisbury Plain i södra England.

Unik transport för tidsperioden

Den tros ha flyttats för omkring 2 500-4 600 år sedan, vilket är häpnadsväckande för forskarna. Ingen sten från något annat monument från den tidsperioden är känt för att ha transporterats så pass långt.

– Det måste ha krävts en enorm insats för att åstadkomma det, säger geologen och medförfattaren till studien, Nick Pearce från Aberystwyth University i Wales.

Den tidigare uppfattningen under det senaste århundradet har varit att altarstenen hade hämtats från Wales som några andra stora Stonehenge-komponenter.

Se mer om fyndet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.