När månaden gick mot sitt slut kändes det mer som sommar än tidig vår i flera länder i Östeuropa, exempelvis i Baltikum, Polen, Kroatien och Albanien. I Japan uppmättes temperaturer som vanligtvis brukar inträffa först i juli och det var även ovanligt varmt i länder som Guatemala och Costa Rica.
Mars blev den varmaste marsmånad som hittills har uppmätts på jorden med en medeltemperatur på 14,14 grader, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Det var 0,73 grader varmare än snittet för månaden under 1991–2000 och 0,10 grader varmare än den tidigare rekordmånaden mars 2016.
Högsta globala medeltemperaturen
Den globala medeltemperaturen de senaste tolv månaderna är den högsta som hittills har noterats – den låg 0,70 grader över snittet 1991-2020 och var 1,58 grader varmare är genomsnittet under förindustriell tid.
Värmen drivs på av människans utsläpp av växthusgaser med draghjälp från det naturligt förekommande väderfenomenet El Niño.
”Att stoppa ytterligare uppvärmning kräver snabba minskningar av utsläppen av växthusgaser”, konstaterar Samantha Burgess, biträdande chef vid Copernicus, i ett pressmeddelande.
2023 var det varmaste året hittills, SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström berättar mer om det i klippet nedan.