Unika analyser av den här mumien, som befinner sig på Egyptiska museet i Turin, avslöjar originalreceptet på den balsameringsvätska som använts för att bevara de döda i det förhistoriska Egypten. Foto: Stephen Buckley/University of York

Originalreceptet för egyptisk mumifiering avslöjat

Uppdaterad
Publicerad

Genom analyser av tygstycken som hittats i en gammal engelsk tygfabrik och en tidigare ostuderad mumie, har forskare nu identifierat ingredienserna som användes i det förhistoriska Egyptens första balsameringar – som förekom tidigare än man trott.

Mumien som varit föremål för studien befinner sig på Egyptiska museet i Turin i Italien. Eftersom mumien i princip varit orörd sedan den flyttade in på museet under 1901 utgjorde den ett perfekt forskningsobjekt.

– Fram tills nu har vi inte haft en forntida mumie som faktiskt har visat – på ett helt perfekt kemiskt vis – ursprunget till vad som senare blev till den ikoniska mumifiering som vi vet så mycket om idag, säger Stephen Buckley, doktor i arkeologi vid University of York och en av forskarna bakom studien, till BBC.

Utöver mumien har forskarna även analyserat orörda tygstycken med spår av olja och kåda som hittats i en gammal engelsk tygfabrik. Tack vare att både mumien och tygstyckena inte genomgått konserverande behandlingar var de tacksamma analysobjekt.

Kombinerad metod

Genom en kombination av kemiska analyser, genanalyser och en radiometrisk dateringsmetod kunde forskarna ta reda på vilka ingredienser som ingick i balsameringsvätskan som användes till de första balsameringarna man nu känner till.

– Genom att kombinera analysmetoderna har man kunnat avslöja nya och intressanta resultat. Det är spännande att man redan under den här perioden kunnat identifiera ett recept på en balsameringsvätska som liknar mycket yngre balsameringsvätskor, säger Andreas Dorn, professor i egyptologi vid institutionen för arkeologi och antik historia vid Uppsala universitet.

Tidigare än man trott

Receptet tycks alltså vara ett originalrecept som senare utvecklats till att bli aningen mer avancerat när pyramiderna byggdes. Tidigare har man haft teorier om att de första balsameringarna skedde omkring 2 500 år före Kristus, tiden för de stora Faraonerna.

Analyser av tygstycken som man använt för att täcka de balsamerade kropparna visar att balsameringar kan ha förekommit 1 500 år tidigare än man trott. Foto: Stephen Buckley/University of York

Men forskarnas resultat tyder på att de första balsameringarna kan ha skett omkring 1 500 år tidigare. Den balsamerade mumien daterades till mellan 3 700 och 3 500 år före Kristus och tygstyckena till 4 000 år före Kristus.

Studien publicerades i Journal of Archaeological Science.

I Vetenskapens världs sommarfavorit Cheopspyramidens hemlighet kan du se andra spännande upptäckter från Egypten. Se avsnittet i SVT Play.

Originalrecept balsameringsvätska

  • En vegetabilisk olja, troligtvis sesamolja.
  • Extrakt från en form av aromatisk balsamplanta eller rot, troligtvis kaveldun.
  • En plantbaserad massa av naturligt socker som troligtvis utvunnits ur akacia.
  • Harts (kåda) från en barrväxt, troligtvis från tallsläktet.

Källa: Jones, J., Journal of Archaeological Science (2018)

Såhär gjorde man:

  • Hjärnan avlägsnades – troligtvis med hjälp av ett metallföremål som man använde för att vispa runt hjärnan tills den blev flytande och rann ut.
  • Inre organ avlägsnades men ibland lät man hjärtat vara kvar.
  • Kroppen lades sedan i en saltlösning för att torka ut den.
  • Sedan täcktes kroppen i balsameringsvätskan för att döda bakterier och bevara den.
  • Avslutningsvis lindades kroppen in i tyg, förmodligen linne.

Källa: Stephen Buckleys förklaring till BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.