Foto: SVT

Ost lika bra som spenat vid 5:2-diet

Publicerad

Många förknippar 5:2-dieten med kalorisnåla livsmedel som grönsaker och buljonger, men forskningen visar att det inte spelar någon roll vad du äter eller hur ofta. Bara du håller dig under fastedagens kaloritak.

5:2-dieten är en av de fyra dieterna som testas i SVT:s nya dietexperiment, som börjar sändas på tisdag på SVT Play och SVT1. Många har provat att göra som dieten förespråkar, alltså att äta som vanligt fem dagar i veckan och att hålla sitt kaloriintag till 500 kalorier för kvinnor och 600 kalorier för män två dagar i veckan. Men frågan är hur man bäst lägger upp de kalorisnåla dagarna?

Lisa Andersson, 5:2-inspiratör i SVT:s program, rekommenderar kalorisnåla livsmedel som spenat och morötter, eftersom man då får äta större mängder mat, samt flera kalorisnåla måltider samma dag.

Krista Varady, däremot, som är forskare i nutrition vid University of Illinois brukar tipsa om att i stället äta en gång om dagen och då välja proteinrika livsmedel som nötter och ost, eftersom de bättre håller hungern i schack.

Det du klarar hålla

Men faktum är att forskningen visar att det egentligen inte spelar någon roll. Bara man håller kalorimängden till 500 kalorier per dag för kvinnor eller 600 kalorier per dag för män.

Krista Varady har studerat olika former av periodisk fasta under tolv år och blev intresserad när hon som doktorand såg att möss verkade bli friskare av den sortens kosthållning. Den metod hon studerat mest är så kallad varannandagsfasta, alltså att varannan dag är en lågkaloridag och varannan dag en ätardag.

Fasta svårt för många

Krista Varady jämförde varannandags-fastare med personer som äter mindre dagligen, och vad hon upptäckte kan ni se i klippet i spelaren ovan.

Dieter som 5:2 och 16:8 passar ändå vissa människotyper, menar Krista Varady. Personer som jobbar skift och är vana vid att låta bli att äta under perioder trivs ofta med just periodisk fasta.

— Många säger att de kan koncentrera sig bättre och är lyckligare på fastedagarna. Det skulle kunna ha evolutionära förklaringar – att när kroppen känner av svält får den en extra energikick för att kunna gå ut och hitta mat.

Nu är Krista Varady aktuell med en av de första studierna kring 16:8, alltså att hålla sig till så kallade ”ätfönster” på åtta timmar mitt på dagen och fasta övrig tid. Resultaten tyder på att även det leder till försiktig viktminskning, utan synbara negativa effekter.

Mer om den här forskningen i Bästa dieten, tisdagar 21:00 i SVT1 och på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.