Professor Jonas Ludvigsson vid Karolinska institutet har gått igenom 45 vetenskapligt publicerade studier på sammanlagt 99 000 covid-19-patienter.
I Kina var två procent av de drabbade barn (0-18 år), i Italien drygt en procent och i USA fem procent. De allra flesta av de drabbade barnen hade bara feber och hosta, men behövde ingen intensivvård. Endast en 14-åring i Kina och ett tio månader gammalt spädbarn med svåra underliggande sjukdomar avled efter att ha smittats av coronaviruset.
Det verkar inte som att foster smittas av sina mammor i magen medan spädbarn efter förlossningen kan drabbas av mild covid-19, visar forskningsrapporten.
Outvecklat enzym kan rädda barnen
Det finns två teorier om varför barn så sällan blir sjuka i covid-19 och att de då oftast får en mild variant.
– Barn har ett annat immunförsvar än vuxna, konstaterar Jonas Ludvigsson.
När coronaviruset ska försöka få fäste i en kropp så binder det till ett enzym som finns på ytan av bland annat lungceller. Det här enzymet heter ACE2 och det är outvecklat hos barn. Det skulle kunna förklara varför barn sällan blir smittade och inte blir lika sjuka.
En annan förklaring är att småbarn ofta blir snuviga av andra coronavirus, sådana som funnits länge och som bara ger förkylningar. Deras immunförsvar klarar därför av att bekämpa även det nya coronaviruset bättre.
Att en låg andel barn diagnosticerats med covid-19 kan också ha påverkats av att färre blivit testade då deras symptom varit milda.
Den nya studien konstaterar också att det hos barn med milda covid-19-symptom sannolikt inte är nödvändigt att göra lungröntgen eller datortomografi.
Jonas Ludvigsson medverkar i Vetenskapens världs specialsändning om coronapandemin måndag 30/3 kl. 20.00 i SVT2.
Läs studien här.
Rättelse: En tidigare rubrik formulerades ”Mycket ovanligt att barn får coronaviruset”. Det var en allt för långtgående slutsats av forskningsresultatet. Rubriken har därför ändrats.