– Vi visar att det är dags att börja förändra vår syn på vad en förorening är, säger Jonatan Klaminder, docent i miljövetenskap och huvudförfattare till studien som publicerats i tidskriften Environmental Research Letters.
I dag bedöms läkemedel utifrån hur giftiga de är. Testerna sker enligt en europeisk standard och resultaten ligger till grund för informationen till konsumenterna. Men vad testerna inte tar hänsyn till, och vad Umeå-forskarna alltså visar, är att läkemedel också kan gynna organismer.
Kan vara negativt för ekosystemet
I det undersökta exemplet där abborrar utsattes för ångestdämpande läkemedel visade det sig att medicinen i vattnet ledde till ökad överlevnad hos abborrarna.
– De blir tuffare, mindre sociala och vågar sig ut och äta av all mat. Medan de i rent vatten blir mer försiktiga och stressade.
Men de positiva effekterna för abborren behöver inte nödvändigtvis vara positiva för ekosystemet i stort, framhåller Jonatan Klaminder. Tvärtom kan det rubba systemet.
– Det kan finnas en effekt som vi aldrig har letat efter.
Fakta: Läkemedel testas
- Alla läkemedel på den svenska marknaden undersöks utifrån hur de påverkar vattenlevande organismer. Testerna utformas av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Forskargruppen från Umeå anser att det finns systematiska fel i testerna och att relevanta effekter kan missas.
- När abborrar utsattes för ångestdämpande medicin upptäcktes positiva effekter. Forskarna framhåller att de inte vet vilka effekterna skulle bli i en naturlig miljö, men de halter som abborrarna utsattes för i testet var lägre än vad som uppmätts i europeiskt avloppsvatten.