Kengoro och Kenshiro är både starka och smidiga. I klippet kan du se Kengoro träna. Foto: Asano, Okada, Inaba

Robotarna som kan göra armhävningar

Uppdaterad
Publicerad

Forskarna har bara påbörjat sin resa mot att ta fram robotar som kan agera och interagera med oss människor i vardagliga situationer. För att snabbare nå dit är det viktigt att ta fram robotar som är mer som oss. De nya japanska robotarna Kengoro och Kenshiro kan inte bara göra armhävningar – de kan också lära oss mycket om oss själva.

En grupp japanska forskare har nu gjort nya framsteg i arbetet med att ta fram mer mänskliga robotar. De har använt sig av en ny typ av konstruktion när de tillverkade robotarna Kengoro och Kenshiro, som kan göra armhävningar, situps och stretcha. 

Sådana ansträngande kroppsövningar har robotar inte kunnat göra förrän nu. Det som är speciellt med robotarna är att de har fått människoliknande ryggrad, muskler och leder samt förmåga att hålla balansen. 

Kengoro har lika många fingrar och tår som människor och kan svettas för att kyla ner motorerna när den gör ansträngande rörelser. I studien, som publiceras i Science Robotics, jämförs robotarna med 13-åriga människor. Likheterna finns bland annat i kroppsproportionen, skelettets struktur, rörlighet och muskler. Robotarna blir alltså allt mer människoliknande. 

Ger kunskap om oss

Men trots de här framstegen så dröjer det nog innan Kengoro och Kenshiro kommer att hjälpa oss med praktiska bestyr i vår vardag. Christian Smith, robotforskare vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, menar att Kengoro och Kenshiro framför allt kan ge oss mer kunskap om hur våra kroppar fungerar.

– Det intressanta med den här typen av robotar är att de är väldigt lika människor i sin konstruktion. Poängen med det är att man kan använda dem till att testa olika hypoteser kring hur människokroppen fungerar mekaniskt, säger Christian Smith.

Bättre proteser

De här robotarna kan till exempel bli användbara för att utveckla bättre proteser och så kallade ortoser, alltså kroppsburna hjälpmedel som kan användas för att ge stöd åt leder och ben. 

– Man kan till exempel studera hur olika typer av rörelser genereras, hur olika typer av belastningar kan fördelas i skelett och muskler. Det är inte orimligt att anta att lärdomarna sedan kan användas för att utveckla bättre proteser och ortoser av olika slag, säger Christian Smith. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.