I Estlands huvudstad Tallinn är det middagsdags. Den knähöga roboten rullar på fram på gatorna och försiktigt undviker den fotgängare och stannar lydigt vid trafikljuset. Roboten på sex hjul ska leverera middagskassen hem till kunden.
Matleverantören får en beställning och lägger maten i förvaringsutrymmet. Roboten hittar fram till destinationen via bland annat GPS.
För att inte vem som helst ska kunna stjäla maten från roboten är förvaringsutrymmet låst och kan låsas upp via en kod som kunden får i den tillhörande mobilappen.
När roboten når fram till sitt mål ringer den upp till kunden Liisa Molder som kommer ut och knappar in sin kod.
– Jag tycker verkligen det är en bra möjlighet att få börja använda robotar för att få mat hemlevererat. Det är coolt att vi har den möjligheten, säger Liisa Molder till SVT Nyheter.
Rullar fram
Roboten manövreras manuellt genom nio kameror och den rullar fram genom staden med en hastighet på 6,5 kilometer i timman.
Men det är inte bara i Tallinn som robotar tar större plats. Forskare världen över arbetar på olika sätt att använda robotar som länkar mellan äldre och familj, vänner och vårdgivare.
De tror att roboten kan hjälpa äldre att hålla sig pigga och aktiva.
”Roboten skulle vara stor hjälp”
79-åriga Isabel Neto från Portugal har sambon Hugo vid sin sida, en robot som är designad för att förbättra livskvaliteten för äldre.
För tio år sedan drabbades hon av en stroke.
– Numera känner jag mig mer eller mindre bra, jag har alla mina förmåer. Men jag blir äldre, och kanske mer senil. Jag kan till exempel förlora mina glasögon. Och det skulle vara trevligt om jag kunde be roboten att leta efter dem. Det skulle vara till stor hjälp för mig, säger hon.
Förstår ord
Utvecklingen går framåt inom robotteknik som möjliggör för äldre och sjuka att kunna leva ett självständigt liv så länge som möjligt. Forskare vill även försöka lära robotar att kommunicera mer mänskligt.
Roboten Hugo är fortfarande under utveckling och ska så småningom kunna höra, se, uttrycka känslor och, ännu viktigare, tala. Det är ett helt team bakom utvecklingen av roboten Hugo, av dem är Goncalo Martins som är ingenjör och arbetar med att utveckla roboten.
– Roboten kan syntetisera röster och förstå ord. Därifrån kan vi bygga dialogrutor som är anpassade till vad användaren säger vid tidpunkten av samtalet.
Gör en hundrobot
Andre Antunes från Portugal är en av alla pensionärer som har provat på att använda roboten.
– Jag bor ensam hemma, så denna robot kan så småningom vara till hjälp för mig i olika aspekter. Roboten kunde hjälpa mig komma ihåg när du ska ta min medicin. Det är ju viktigt för mig, säger han.
Ingenjören Ana Santos arbetar även hon med att utveckla roboten Hugo.
– Jag tror att i framtiden kan dessa robotar kan vara användbara verktyg. De kan till exempel ge interaktiva spel som kan stimulera de kognitiva och kommunikationsprocesser hos äldre människor. Robotar kan tillåta dem att delta i konversationen, vilket är nödvändigt eftersom dessa människor bor ensamma hemma, och de talar mindre, säger hon.