Alla vill vi vara lyckliga. Och jakten är ibland mödosam. FN granskar årligen lyckonivån i 155 av världens länder. De faktorer de tittar närmare på för att avgöra lyckan är landets BNP, förväntade antal friska år i livet, känslan av att ha vänner eller familj att lita på, att kunna påverka sitt liv, hur generös man själv är mot andra, upplevelsen av korruption inom politik och affärsvärlden, samt den egna uppskattningen av sin lycka.
I år hamnade Norge i topp, tätt följt av Danmark, Island, Schweiz och Finland. Sverige hamnade på plats tio. Henry Montgomery, professor emeritus i psykologi vid Stockholms universitet, är inte förvånad av resultatet.
– De här länderna har flera saker gemensamt. En sak är att alla har väldigt hög ekonomisk standard. De hör också till världens rikaste länder. Men det är också länder som är relativt jämlika. USA som har väldigt hög ekonomisk standard ligger längre ned och även England för där är ojämlikheten större, säger han.
Kan vara missvisande
Men det finns problem med självuppskattad lycka. Kulturella skillnader i de olika länderna gör att resultatet kan bli missvisande.
– Alla de här länderna är protestantiska. Det tillhör den lutheranska kulturen att man ska vara nöjd. Man ska inte klaga för mycket. Man ska acceptera sin lott. Men i andra länder är det helt okej att säga att jag mår dåligt.
Pengar är viktigt
Så vad är det som gör oss lyckliga på djupet? En viktig faktor är nära relationer.
– Att ha en kärleksfylld relation till sin make eller maka, sina barn och vänner är oerhört viktigt, säger Henry Montgomery forskare inom psykologi.
Tillit som är centralt för goda relationer, är också en viktig faktor för att känna sig lycklig visar forskning.
– I Sverige har vi traditionellt alltid legat högt på tillitsindex och det har inte ändrat sig så mycket. Lyckan och välbefinnandet har ökat i och med att levnadsstandarden har ökat, men tillit har legat stabilt på en hög nivå, säger Henry Montgomery.
Många tror att pengar inte har någon betydelse för lyckan. Men forskning visar att lyckan faktiskt ökar i takt med inkomsten. Men bara upp till en viss nivå där våra behov är tillgodosedda och lite till. Efter det stannar lyckan.
– Du kan resa, ha en okej bil, äta hyfsad mat och gå på bio och teater. Alla sådana saker som är lyxiga, men inte superlyxiga. Sedan när du tjänar mer då blir det att du köper en ännu större bil, lyxvilla och semester på lyxhotell. Det får du inte så mycket av, menar Henry Montgomery.
Rättvisa en nyckelfaktor
Så att ha en viss materiell standard är viktigt alltså. Men det är även betydelsefullt att ligga bra till i jämförelse med andra. Rättvisa är en nyckelfaktor.
– Så om du har fått orättvist lite i förhållande till andra är det inte bra för lyckan. Om du har fått löneökning på en procent och är nöjd med det och sedan får du reda på att alla dina andra kollegor har fått tio procent, då är din lycka som bortblåst.
Motgångar kan höja lyckonivån
Henry Montgomery menar att ett visst mått av problem och motgångar också kan vara bra för lyckonivån.
– Lyckan kan gynnas av att vi då och då, inte för ofta, är med om en riktig smäll som har gjort dig riktigt olycklig. Eftersom den lyckan man har är i relation till ett tidigare tillstånd då du har haft det väldigt dåligt. Så en människa som har varit väldigt olycklig kan gå runt hela livet och vara lycklig eftersom att man jämför med hur det var tidigare, säger Henry Montgomery.
”Flow” ger också lycka
Det finns ett medvetandetillstånd som ger lycka och som inom psykologin kallas flow, eller flyt. Det uppstår när vi dyker ned i en aktivitet med hela vår uppmärksamhet. Tid och rum upphör och det råder balans mellan utmaningen och den egna förmågan.
– När man är väldigt inspirerad, när man skriver en bok eller mer vardagliga saker som när en hantverkare målar och det går jättebra. Och det kan vara med en annan människa, man samtalar och allting klaffar, man förstår varandra precis. Då har man glömt allt det här med att jämföra sig med andra. Det kan vara ett sätt att få lycka som ligger bortom det här med att jämföra sig med andra hela tiden, säger Henry Montgomery.
Mer lycka och olycka i programmet Vetenskapsstudion på SVT Play från lördag klockan 9 eller måndag 27/11 klockan 21.55 i Kunskapskanalen.