En bibel och skådespelare utklädd till Gustav Vasa från SVT:s serie Historien om Sverige

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre saker som idag är självklara – men som kom från Gustav Vasa från början. Foto: SVT

Så etablerades Å, Ä och Ö i svenska alfabetet

Uppdaterad
Publicerad

När Gustav Vasa valdes till kung var han skuldsatt och fattig och han blev vald delvis eftersom nästan alla andra adelsledare mördats i Stockholms blodbad. Idag beskrivs han ofta som Sveriges landsfader.

För 500 år sedan blev Gustav Vasa vald till kung i Sverige, i efterspelet till Stockholms blodbad då en stor del av den svenska adeln dödades.

– Att Gustav väljs till kung har flera orsaker. Dels har han rätt bakgrund, men framförallt är nästan all konkurrens borta. Alla överhuvuden för de stora adelssläkterna halshöggs i blodbadet, säger docent Anna Maria Forssberg på Vasamuseet.

Från fattig till rik

Gustav Vasa drog på sig stora skulder för att ta över tronen. Men i slutet av sitt liv var han rik, bland annat för att han konfiskerade mycket från katolska kyrkan i samband med reformationen.

I samband med reformationen bestämde Gustav Vasa att Bibeln skulle översättas från latin till svenska.

”Vill ta kontroll över kyrkans språk”

– Gustav nöjer sig inte med att ta kontrollen över kyrkans egendomar. Han vill också ta kontrollen över kyrkans språk. Han bestämmer att Bibeln ska översättas till ett språk som folket förstår, säger Bo Eriksson docent i historia.

När den nya svenska Bibeln spreds över landet blev texten en stavningsförebild för svenska skriftspråket. Det är i den här, allra första svenska versionen av Bibeln, som bokstäverna Å, Ä och Ö etablerades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.