Kvicksilver finns naturligt i jorden. När det omvandlas till sin organiska form metylkvicksilver är det extremt giftigt. Foto: SVT

Så farligt är kvicksilver egentligen

Uppdaterad
Publicerad

Även små mängder kvicksilver kan leda till svåra skador på ett foster. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man varken äter insjöfisk eller tonfisk när man är gravid – en otrolig inskränkning i kvinnors liv, menar svensk forskare.

Genom vissa sorters fisk kan vi få i oss kvicksilver, något som definitivt inte är nyttigt men som forskare inte tror har någon större inverkan på en vuxen människa som äter någotsånär normala mängder. De som däremot kan få allvarliga skador av giftet är ofödda barn i mammans mage. Därför rekommenderas gravida kvinnor att avstå från flera sorters fisk.

– Vi rekommenderar att man inte äter fisk som kan innehålla kvicksilver oftare än 2-3 gånger per år under tiden man försöker bli gravid, och under graviditet och amning. Kvicksilver kan finnas i abborre, gädda, gös och lake och i stora rovfiskar som färsk tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka. Men tonfisk på burk tillhör en annan art än den som säljs färsk och innehåller inte höga halter kvicksilver, säger Emma Ankarberg på Livsmedelsverket.

Föds med lägre IQ

Fostret tar skada genom att kvicksilvret lagras i mammans blod och sedan blandas med fostrets blod i moderkakan. För en outvecklad hjärna kan kvicksilver ha förödande effekter då det kan förstöra komplexa och känsliga processer i hjärnans utveckling.

– Det ofödda barnet kan ta upp kvicksilver och få skador på nervsystemet som är under utveckling. Det är permanenta skador som innebär att barnen föds med mycket lägre IQ som de inte alltid kan kompensera för genom långvarig träning, säger Philippe Grandjean, professor i miljömedicin vid Syddansk universitet.

Studie på färöiska barn

Sambandet mellan skador på barn och kvicksilver har bevisats i flera studier, men blev skrämmande uppenbart först i den Japanska staden Minamata på 1950-talet. Där fanns en kemisk industri som släppte ut stora mängder kvicksilver i vattnet. Först började stadens katter insjukna och dö och snart drabbades även människor av akut kvicksilverförgiftning genom fisken de åt. Men också kvinnor som inte blivit sjuka började föda gravt förståndshandikappade barn, på grund av det kvicksilver fostret fått i sig genom mammans kropp. Än idag lider människor i Minamata av men efter utsläppen.

Efter det har man gjort studier på färöiska barn som äter stora mängder val- och sälkött med höga halter kvicksilver. Det visade sig att barnens intellektuella och motoriska utveckling hade påverkats av kvicksilvret, något som visade sig i att de hade försämrad finmotorik, uppmärksamhet, minne, språkutveckling och inlärningsförmåga.

Redan för sent för fiskarna

För att minska kvicksilvrets påverkan på miljön har man nu kommit fram till Minamataprotokollet, uppkallat efter katastrofen i Japan. Det ska bland annat reglera kolkraftverkens utsläpp och förbjuda all handel med kvicksilver i hela världen.

Det är ett steg i rätt riktning tycker Katarina Gårdfeldt, som är docent i oorganisk miljökemi på Chalmers, men för fiskarnas del är det redan för sent.

– Tyvärr ser vi ingen tendens till minskning av kvicksilver i fisk. Förmodligen har vi passerat naturens gränsvärde för hur mycket kvicksilver den klarar av att ha i omlopp. Vi har helt enkelt frigjort för mycket kvicksilver ur jordskorpan ut till atmosfären, att det inte hjälper att minska våra utsläpp. Förhoppningsvis kan det bli en lärdom för andra kemikalier, att det kan ta väldigt lång tid innan naturen återhämtar sig, säger hon.

”Otrolig inskränkning i kvinnors liv”

Hittills har man inte genomfört några större tester på svenska kvinnor för att se hur det ligger till med deras kvicksilvernivåer. En sådan undersökning tror Katarina Gårdfeldt skulle vara värdefull och kanske dra uppmärksamhet till ett viktigt ämne.

– Jag tycker man ska testa svenska kvinnor, något som enkelt kan göras med ett hårstrå. Vi måste öka uppmärksamheten runt det här, att vi har gått med på en otrolig inskränkning i kvinnors liv. Att uppmärksamma detta kanske leder till att vi sätter in ännu mer åtgärder mot utsläppen och börjar gå över till mer hållbara energikällor, säger hon.

Mycket mer om kvicksilver och dess effekter kommer i kvällens avsnitt av Vetenskapens värld. Då kommer det handla mer om Minamatasjukan, hur man kan följa kvicksilvrets spridning genom 700 år gamla isbjörnar, och danska fiskälskande kvinnor som testar sina kvicksilvernivåer.

Fakta: Hur tar sig kvicksilver in i vår kropp?

Kvicksilver finns naturligt i jorden, men när det omvandlas till sin organiska form metylkvicksilver och tas upp av människokroppen är det extremt giftigt.

Den största boven är kolförbränning. Kolet som utvinns från jorden innehåller kvicksilver, och när kolet förbränns förgasas kvicksilvret och släpps ut i atmosfären. Sedan regnar det ner i marken och havet där det tas upp av plankton. Planktonen i sin tur äts av småfiskar som äts av större fiskar, och så fortsätter det. Ju större rovfisk desto mer kvicksilver innehåller den.

Och högst upp i näringskedjan står människan som alltså riskerar att få i sig relativt stora mängder kvicksilver genom att äta stora rovfiskar från havet eller fiskar från insjöar där koncentrationen av kvicksilver blir extra hög.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.