Spela klippet för att höra vad ekologen Martin Green tycker man ska tänka på när man är ute och skådar fågel. Foto: Per Hansson, Stian Lysberg Solum/TT

Så hjälper du forskare att räkna fåglar

Uppdaterad
Publicerad

Svensk fågeltaxering har i 50 år inventerat Sveriges fåglar med hjälp av privatpersoner. Spela klippet för att se hur du själv kan vara med.

Genom Svensk fågeltaxering så kartlägger privatpersoner antalet fåglar i Sverige. Informationen som kommer in berättar även om hur det går för arter som finns i fåglarnas omgivningar. När en miljö har många olika fågelarter brukar det innebära stor biologisk mångfald även hos växter och insekter.

– Att räkna fåglar och ta reda på om de blir fler eller färre är som en termometer på miljöns hälsostatus, säger Martin Green, ekolog vid Lunds universitet.

Punktrutt för nybörjare

De som inventerar fåglar använder sig av olika metoder. Det enklaste systemet kallas punktrutt och har funnits sedan 1970-talet.

Metoden går ut på att den som inventerar själv väljer en plats och placerar ut 20 olika punkter. Sen står personen vid varje punkt i fem minuter och inventerar de fåglar den ser och hör.

– Vi brukar rekommendera denna för de som aldrig har räknat förut, säger Martin Green.

Är ett typexempel på medborgarforskning

Svensk fågeltaxering är det största miljöövervakningsprojektet som handlar om fåglar i Sverige. Det drivs av Lunds universitet med uppdrag av naturvårdsverket och länsstyrelserna. 

– Svensk fågeltaxering är ett typexempel på det som kallas för medborgarforskning, säger Martin Green.

Medborgarforskning går ofta just ut på att privatpersoner hjälper forskare att samla in data.

Fler fågelskådare behövs

Det finns många fågelskådare runt om i Sverige som sitter på mycket kunskap och kan utföra ett arbete som annars hade varit dyrt att hyra in.

– Det har gjorts ekonomiska beräkningar på vad det här skulle kosta om det gjordes rent professionellt och det är runt 50 miljoner, så det är enorma skillnader rent ekonomiskt, säger Martin Green

Behovet av hjälp från medborgare är stort. Över hela Sverige är det möjligt för hobbyornitologer att inventera fåglar.

– Vi behöver fler människor överallt egentligen. Men allra mest i de delar där det inte bor så många människor, säger Martin Green.

Faktaruta: Så kommer du igång

För att komma igång med att inventera fåglar åt Svensk fågeltaxering gäller det att ha en god kunskap om svenska fåglars utseende och sång. Men du behöver inte kunna alla, bara de som finns i det område du inventerar. För två av metoderna kan du sätta igång utan föranmälan, punktrutter och sjöfågelrutter. Det enda du behöver är anteckningsblock, penna och kikare. Mer information hittar du på svensk fågeltaxerings hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.