Har man sett Kalle Anka på julafton åtminstone tusen gånger är det lätt att börja undra över små detaljer. Till exempelhur de skönsjungande små kolibrierna i djungeln kan hänga så där mitt i luftenutan minsta ansträngning.
Eller ja, lite ansträngande är det nog att flaxa medvingarna i upp till 80 gånger per sekund – men åtminstone för oss som är fastnere på marken så ser det alldeles lekande lätt ut.
I en ny studie har nu amerikanska forskare detaljstuderat deluftströmmar som bildas av kolibriernas vingslag och kommit fram till vad detär som gör att fåglarna kan bemästra luften så skickligt som de gör.
Virvlandeluftströmmar
Det visar sig att när kolibrierna flaxar med vingarna föratt hålla sig helt stilla i luften så bildas virvlande luftströmmar – enuppsättning för varje vinge – som ger den bärkraft och stabilitet som krävs förden här typen av flygkonster. I klippet ovan ser man hur spiralformadeluftströmmar bildas under den vinge som är närmast kameran, och samma sakhänder alltså under den andra vingen.
– Även om det här sättet att flyga kostar lite mer energi förfåglarna, så följer en stor fördel med: kolibrierna kan manövrera i princip hurde vill, säger Sam Pournazeri, en av forskarna bakom studien.
Enligt honom är kunskapen om hur kolibrier svävar i luften är mer än baraintressant kuriosa. Forskarna hoppas nämligen att i framtiden kunna härma olika djursflygförmågor för att kunna bygga nya typer av flygande farkoster för ossmänniskor.
Kolibristudien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriftenExperiments in Fluids.