Kvinna på åker håller upp jordklump

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En självkörande robot hjälpte forskarna mäta jordbakteriernas effekt. Se hur experimentet gick till genom att klicka på videon. Foto: NMBU

Så kan bakterier minska jordbrukets utsläpp av växthusgas

Uppdaterad
Publicerad

Jordbrukets utsläpp av lustgas kan minskas rejält med hjälp av bakterier som omvandlar växthusgasen till ofarlig kvävgas. Det menar norska forskare som nu för första gången testat metoden i fält, med lovande resultat.

– Bakterierna minskade utsläppen av lustgas med upp till 95 procent direkt efter gödsling, säger Elisabeth Gautefall Hiis som är en av forskarna bakom studien som publicerats i tidningen Nature.

Viktigt att få ner lustgasutsläppen

När kväverikt gödsel bryts ner i jord bildas lustgas. Redan i tidigare labbtest har man sett att bakterier kan minska utsläppen genom att omvandla lustgas till kvävgas. Men att metoden skulle funka så pass bra även utomhus förvånade forskarna, som ser stor potential i metoden.

Se hur man testat bakteriernas effekt i fält genom att klicka på videon ovan.

Lustgas är den tredje vanligaste växthusgasen, med en uppvärmningsförmåga som är nästan 300 gånger större än koldioxids. Så att få ner utsläppen är viktigt, menar Elisabeth Gautefall Hiis.

– Mängden lustgas i atmosfären har ökat kraftigt sedan vi började använda konstgödsel. Utmaningen är att vi behöver få ner utsläppen av växthusgaser, samtidigt som vi producerar tillräckligt med mat.

Ett steg på vägen – men mer forskning krävs

Enligt Sara Hallin, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, ligger testmetoden som använts i det norska fältexperimentet ännu långt ifrån vad som är praktiskt möjligt att överföra till ett vanligt jordbruk.

– Man behöver jobba vidare med vilken mängd och mix av bakterier och gödselsubstrat som ska användas. Först därefter kan man dra slutsatser om effekter.

– Men det är ett steg på vägen för att lösa ett allvarligt problem, säger Sara Hallin.

Lustgas till kvävgas – så funkar det

När vissa bakterier i jorden bryter ner kväverik näring så bildas växthusgasen lustgas. Men som tur är finns så finns det andra jordbakterier, som kan omvandla den här lustgasen till kvävgas.

I videon ovan så liknar forskaren Elisabeth Gautefall Hiis den här omvandlingen med att bakterierna ”äter” lustgas. Men ska man vara riktigt korrekt, så är det som händer att bakterierna – i brist på syre under jorden – kan omvandla lustgas till kvävgas när de respirerar (eller lite slarvigare uttryckt, andas).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.