Smittospridning inomhus minskar med mindre trängsel, god ventilation och lägre ljudvolym. Foto: Pixabay

Ny studie: Så kan covid-19 spridas inomhus

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie visar i detalj hur covid-19 kan ha spridit sig på en restaurang i Guangzhou i Kina. Flera personer blev smittade av samma person och inandningen är den sannolika smittvägen. Hur smittan sprider sig i luften påverkas av storleken på viruspartiklarna, ventilationen, temperaturen och hur högt vi pratar.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln framgick det inte att vi i Sverige har andra förutsättningar för våra inomhusmiljöer, de är hårdare reglerade genom lagar och föreskrifter. Det fattades även en länk till studien.

Restaurangerna i Sverige är generellt inte likvärdiga inomhus med restaurangen i Guangzhou som studien baseras på. Ventilationen och bullernivåerna regleras i lagar och föreskrifter i Sverige. Restaurangerna i Sverige har också krav på sig från Folkhälsomyndigheten som syftar till att göra restaurangbesöket ännu säkrare.

Den 24 januari förra året satt 89 gäster och åt lunch på en restaurang i Guangzhou i Kina. Vid tre bord som stod bredvid varandra blev totalt nio personer smittade av en och samma person.

Det skedde på en våning där det inte fanns några fönster och luftkonditioneringen tog inte in någon ny luft utifrån utan samma luft cirkulerade runt. Det i kombination med att luftströmmarna hela tiden ändrades av värmen från gästerna och maten skapade goda förutsättningar för spridning av covid-19.

I Sverige finns lagkrav

I Sverige finns det lagkrav både på buller och ventilation, vilket gör att restaurangmiljöerna i Sverige generellt har mindre risk för spridning av covid-19 än i fallet med restaurangen i Guangzhou i Kina.

Folkhälsomyndigheten skriver att inget tyder på att människor smittas av covid-19 genom att virus sprids i ventilationssystem om inte det är ett trångt utrymme och ventilationen är bristfällig. Lagkraven för ventilation i Sverige finns här. I Sverige finns också föreskrifter för bullernivåer på arbetsplatser och de finns här.

Smittan tar oväntade vägar

Utbrottet av covid-19 på restaurangen i Guangzhou ses som ett bevis på att smittan kan ske genom luften. En ny studie visar i detalj hur smittan kan ha spridit sig genom olika luftströmmar i restaurangen.

Bland annat kommer forskarna fram till att smittan kan ha tagit oväntade vägar som till exempel in under ett bord. Men som i många andra studier gör forskarna flera antaganden som skiljer sig från verkligheten.

– Studien utgår från att inga förändringar sker i restaurangen vid smittotillfället, till exempel att alla sitter stilla på sin plats och att temperaturen i restaurangen är oförändrad. I verkligheten ändras luftströmmarna när en person reser sig eller en dörr öppnas, säger Jakob Löndahl som är universitetslektor och docent i ergonomi och aerosolteknologi vid Lunds universitet.

Viruspartiklarna beter sig olika

Flera forskare har kommit fram till att luftburna partiklar av SARS-CoV-2, som orsakar covid-19, kan spridas längre sträckor i luften än enstaka meter. En av forskarna är Åke Lundkvist, professor i virologi vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet.

Han har genomfört en studie om hur långt viruspartiklar sprider sig i luften. Den är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature Scientific Reports.

– Partiklarna i luften som sprider virus från utandningsluften varierar mycket i antal och storlek. En större partikel följer inte luftströmmarna på samma sätt som en liten. En liten partikel innehåller sannolikt färre viruspartiklar, men kan som det verkar vara kvar längre tid i luften, säger Åke Lundkvist.

WHO skriver att en välskött luftkonditionering där luft tas in utifrån kan minska smittspridningen inomhus. Jakob Löndahl håller med.

– Känner man att luften är tung och instängd så är ventilationen inte bra. Var ventilationen har sitt utblås spelar mindre roll, viktigast är att lufttillförseln är god. Frisk luft kan uppnås med bra ventilation i lokalen eller med hjälp av luftrenare men också genom öppna dörrar eller fönster. Det gör stor skillnad för spridningen och därför är det svårt att säga var man ska sitta i en lokal inomhus, säger han.

Ljudnivån och hur lång tid du är i lokalen spelar roll

Både Jakob Löndahl och Åke Lundkvist menar att om man sitter i en lokal inomhus en längre stund och pratar så kan en person smittad med covid-19 överföra smitta till andra redan efter cirka 30 minuter. Partiklarna genereras av tal och andning från en smittad person och kan finnas kvar i luften i flera timmar.

– Ju högre man talar, sjunger eller skriker, desto mer partiklar och droppar utsöndras från luftvägarna, säger Åke Lundkvist.

Om man är i en lokal inomhus under pandemin föreslår Jakob Löndahl att man väljer en där man inte sitter så trångt, ljudvolymen är låg och ventilationen är god.

– De här resultaten går att applicera på bilar, restauranger, trånga kontor eller mötesrum och dåligt ventilerade träningslokaler. Även om luften byts ut i exempelvis bilen så är det ett trångt utrymme där man ofta pratar ganska högt, säger Jakob Löndahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.