Spermier

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om det senaste framsteget inom manligt preventivmedel, i klippet ovan. Foto: SVT

Så kan framtidens preventivmedel för män fungera

Uppdaterad
Publicerad

Trots nästan 50 år av forskning finns idag få alternativ vad gäller preventivmedel för män. Men det kan bli ändring på det. Forskare har fått goda resultat i flera studier som pågår parallellt.

– Vi skulle kunna ha ett läkemedel ute på marknaden om fem år, säger Helena Kopp Kallner, docent och överläkare i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Forskare på Baylor College of Medicine i Texas har lyckats göra möss tillfälligt sterila med hjälp av ett nytt preventivmedel.

Den hormonfria behandlingen, som gavs till mössen både oralt och via injektion, blockerade ett enzym som kontrollerar spermieproduktionen.

Framsteg

Efter att medlet slutade ges till mössen blev de återigen fertila – och forskarna kunde inte se att de fick några biverkningar.

Men studien är i ett tidigt skede, medlet har än så länge bara testats på möss. Nästa steg är att forskarna vill testa det på större djur.

– Det är en otroligt välgjord och lovande studie. Men i och med att den fortfarande är i sin tidiga utvecklingsfas är det svårt att sia vad som kommer hända framöver, säger Kopp Kallner.

P-gel kan snart lanseras för män

En studie som kommit längre är av p-gelen, ett hormonellt preventivmedel som man smörjer in axlarna med. Hormonet Nestorone hämmar spermieproduktionen, men innehåller också testosteron. Det gör att könshormonerna – och därmed också den sexuella funktionen – inte påverkas lika mycket.

Studien är i fas två av fyra, vilket innebär att hundratals par runtom i världen just nu testar preventivmedlet. Hittills har inga graviditeter rapporterats, biverkningarna varit få och enligt Helena Kopp Kallner kan den finnas på marknaden om fem år.

– Det är förutsatt att ett läkemedelsföretag går in och investerar i att göra den här gelen och marknadsföra den.

Experten: ”Manlig sexualitet mer komplex”

Anledningen till utvecklingen tagit så lång tid beror bland annat på att forskare haft svårt att hitta en balans mellan hormonella biverkningar och bibehållen sexuell funktion.

– Den manliga sexualiteten är mer komplex än den kvinnliga. Kvinnor behöver inte könshormoner för att känna lust. Tar man å andra sidan bort könshormonerna från män kan man inte ens få erektion, säger Kopp Kallner.

Studien med enzymblockerare

Forskare vid Baylor College of Medicine i Texas gav möss lyckades göra möss tillfälligt sterila. Det genom att ge dem ett hormonfritt medel som blockerade ett enzym som kontrollerar spermieproduktionen.

Sex hanmöss fick medlet två gånger per dag under tre veckors tid. Ytterligare sju hanar fick preventivmedlet en gång per dag under samma tidsperiod.

Efter de tre veckorna inhystes hanarna tillsammans med honor. Samtidigt fortsatte behandlingen i 40 dagar.

Endast en av hanmössen lyckades befrukta en hona – men då föddes också bara en unge. Muskullar består vanligtvis av uppemot sex ungar.

Tre veckor efter att behandlingen avslutades kunde mössen reproducera sig som vanligt igen. Forskarna kunde inte se några biverkningar.

Andra studier som pågår just nu

P-piller för män
I en studie från University of Minnesota från 2022 testade forskare ett manligt p-piller på möss. Pillren, som var hormonfria, minskade risken för graviditet med 99 procent. Här kunde forskarna inte heller se några biverkningar.

Enligt tidningen Forbes testas preventivmedlet just nu på människor – en klinisk fas som väntas avslutas i juni i år.

P-gel som testats i Sverige
Karolinska institutet har deltagit i en studie där forskare tagit fram en p-gel som dagligen ska strykas på mäns axlar.

Just nu är studien i fas två av fyra. Det innebär att hundratals par runtom i världen just nu testar preventivmedlet. Hittills har inga graviditeter rapporterats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet